Hlavní obsah

Nejrychlejší bourbon na světě bude zrát i ve stíhačce

Novinky, Jakub Štěpánek

Potká se majitel lihovaru a bývalý podplukovník námořní pěchoty ve výslužbě s vlastní stíhačkou. Nikoliv anekdota, ale skutečný příběh dvou mužů, kteří se společně rozhodli k vytvoření „nejrychlejšího bourbonu na světě”.

Foto: Profimedia.cz

Britská stíhačka vyvine rychlost skoro 1200 kilometrů v hodině.

Článek

Scott Sanders z Marylandu, který je kontradmirálem amerického námořnictva ve výslužbě a v současné době také spolumajitelem lihovaru Tobacco Barn, se spojil s Artem Nallsem z Kalifornie, který je pro změnu podplukovníkem námořní pěchoty ve výslužbě a po odchodu do vojenského důchodu si pořídil stíhačku, se kterou lítá na leteckých show.

Konkrétně se jedná o britský stíhací letoun Sea Harrier, který dokáže letět rychlostí téměř 1200 kilometrů v hodině. Když se oba muži dali do řeči, vyšlo najevo, že Sanders nechává část vyrobeného rumu zrát v podpalubí vyřazených válečných lodí.

Právě Nalls přišel tehdy s nápadem, že by alkohol mohl zrát také v jeho stíhačce. Společně se rozhodli, že vyzkouší dubové sudy s bourbonem nechat zrát ve stíhačce, která se bude řítit nebesy rychlostí přes tisíc kilometrů za hodin, uvedl server CNBS.

Bourbon po požáru palírny v Kentucky zabil v řece tisíce ryb

Zahraniční

Dvojice má v plánu sledovat, co se s bourbonem bude dít, když na něj bude během letu působit velký tlak. Z plánovaného letu v říjnu nicméně kvůli pandemii koronaviru sešlo a experiment je nyní v plánu na začátku dubna. Bourbon by měl v sudech zrát nejméně tři roky a určitou část stráví právě ve stíhačce.

Následně mají Američané v plánu prodávat jednu lahev „nejrychlejšího bourbonu na světě”, jak alkohol sami označují, za 145 dolarů (3200 korun). Část utržených peněz poté chtějí věnovat na charitu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám