Hlavní obsah

Na Jaderné vinici poprvé sklidili hrozny, vznikne 600 lahví vína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dukovany

Jaderná vinice, nový vinohrad vysázený v posledních třech letech na svazích kolem chladírenských věží Jaderné elektrárny Dukovany, má za sebou první vinobraní i medobraní.

Foto: Jana Pechová, Právo

V Dukovanech symbolicky sklidili poslední hrozny. Hrála jim k tomu cimbálovka.

Článek

Ze stávajících 2040 hlav, jejichž počet odkazuje na výkon stávajících čtyř bloků, se poprvé sklidila úroda. Podle vinaře Zdeňka Prokeše z Dolních Bojanovic, který se o zdejší vinnou révu stará, vydaly mladé rostlinky celkem 650 kg hroznů ve dvou odrůdách, ryzlink rýnský a sauvignon. Takové množství by mělo vydat asi 600 lahví vína.

„Vylisovaný mošt je už odkalený a zakvašený,“ popsal aktuální stadium vinař s tím, že produkt je svěží, s vyšší kyselinou a krásně ovocný. Jak odhadl, ze stávajícího počtu hlav by se v budoucnu mohly za optimálních podmínek sklidit až čtyři tuny hroznů. Během slavnostního odpoledne na sklonku minulého týdne zahrála i cimbálovka.

Při sklizni hroznů na Moravě pomáhají ve vinohradech kombajny

Muži

Ředitel divize ČEZ Nová energetika Tomáš Pleskač uvedl, že cílem je v horizontu 15 až 17 let vysadit dalších zhruba 1200 hlav, s odkazem na výkon chystaného nového zdroje. Premiéru v rámci vinobraní měl i med ze včelínů rozmístěných na vinici: toho se vytočilo 100 kilogramů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám