Hlavní obsah

Mužská „rýmička” je vědecky podložena, muži mohou hlasitě bědovat i nadále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy často mluví o tom, že banální nachlazení promění muže v nepoužitelná a naříkající stvoření. Jeden kanadský vědec nyní tvrdí, že neoprávněně. Na mužské „rýmičce” patrně skutečně něco je, napsal ve zprávě o svém výzkumu Kyle Sue z Memorial University of Newfoundland. Muži mají zřejmě slabší imunitní systém než ženy, soudí vědec.

Foto: Profimedia.cz

Mužská rýmička je skutečná věc, tvrdí kanadský vědec. Ilustrační foto

Článek

Pokud si říkáte, že se každý prosinec objevují studie, na které snad nikdo nemohl vynaložit žádné peníze a ani svůj volný čas, nejste daleko od pravdy. I New York Times si povšiml toho, že lékařský magazín BMJ (dříve známý jako British Medical Journal) publikuje v tomto období množství studií, které vypadají na první pohled daleko vtipněji než běžné vědecké práce. Sám BMJ přiznává, že by lidé tyto studie neměli brát úplně vážně, ale nejde přímo o výmysly.

Sue chtěl přijít to, zda muži při těchto stavech skutečně trpí více než ženy, nebo zda je to jen mýtus. Analyzoval při tom několik vědeckých výzkumů.

"Ty podle mě poukazují na to, že muži mají v případě obyčejných virových infekcí horních cest dýchacích i chřipky slabší imunitní reakci," uvedl Sue v BMJ. Projevuje se to podle něj horšími příznaky nemoci i tím, že zotavení trvá mužům až dvakrát déle. Dospělým mužům častěji v souvislosti s těmito virózami hrozí hospitalizace a mají vyšší míru úmrtnosti.

Bylo by třeba detailněji analyzovat studie

Vědec citoval například jednu studii, podle níž pokusy na myších ukázaly, že mužský imunitní systém možná potlačuje testosteron, zatímco ženský imunitní systém naopak posilují některé ženské pohlavní hormony. Jiný výzkum podle Kanaďana ukázal, že s obyčejným nachlazením lépe bojují ženy před menopauzou.

Sue nicméně přiznal, že výzkumy nebraly v potaz další rozdíly mezi muži a ženami či skutečnost, zda a jak moc dotyční kouřili.

"Je třeba zpracovat další kvalitní studie, které se budou věnovat ostatním faktorům, abychom mohli s definitivní platností říct, že existuje rozdíl mezi mužskou a ženskou imunitou," řekl Sue britskému deníku The Guardian.

Soupeření s muži nebere ohled na imunitu

Tvrdí, že není zcela jasné, zda jsou ženy odolnější, nebo zda se u nich nemoc projevuje mírněji. Vědec se zaměřil také na to, zda může existovat nějaké evoluční vysvětlení toho, že muži onemocnění dýchacích cest prožívají hůře. Jednou z teorií může být podle něj i to, že při soupeření s ostatními muži se zvyšuje hladina testosteronu bez ohledu na negativní dopad na imunitní systém.

"Možná je teď vhodná doba k tomu, aby byly zřízeny prostory přátelské k mužům, vybavené ohromnými obrazovkami a polohovatelnými křesly, kde se muži budou moci bezpečně a pohodlně zotavovat z vysilujících příznaků 'mužské chřipky'," uvedl Sue.

"Doufám, že až budou muži příště kritizováni, že přehánějí, budou moci říct: ‚Hele, podívej se na tenhle výzkum, ukazuje, že to není pravda,‘ " dodal Kanaďan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám