Hlavní obsah

Moderátor ve svém pořadu odpustil 15 miliónů dolarů dluhů za lékařskou péči

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

John Oliver je jednou z nejvýraznějších moderátorských osob USA. Jeho pravidelný týdeník Last Week Tonight využívá obvykle k tomu, aby vtipně popsal události předchozího týdne. Často si však vezme na paškál vážnou problematiku ve snaze upozornit na ni jednoduchou a vtipnou formou. V oblasti přeprodeje dluhů se mu to nyní podařilo skvěle.

Foto: Erik Pendzich/REX/Shutterstock, Profimedia.cz

John Oliver

Článek

V posledním dílu své show John Oliver lidem ukázal, jak snadné je skoupit cizí dluhy a následně je vydírat, aby dlužnou sumu zaplatili. Založil tak za pouhých 50 dolarů (1200 korun) společnost CARP (Kapr) a za necelých 60 000 dolarů (1,43 miliónu korun) zakoupil dluhy zhruba devíti tisíc osob za léčbu v nemocnicích v celkové hodnotě 14,9 miliónu dolarů (354 miliónů korun). Lidi však nehodlal vydírat. Naopak.

Alarmující zjištění bylo, že za relativně zanedbatelnou sumu se Oliverova společnost dostala ke jménům, adresám a číslům sociálních pojištění zmíněných devíti tisíců osob. Poté, co v reportáži jasně ukázal, jak drsně zacházejí někteří vymahači dluhů s lidmi, udělal něco, co nemá v historii televizního vysílaní obdoby - dluhy za lékařskou péči lidem odpustil.

Rýpnul si do konkurentky

Oliver nemohl opomenout dodat, že je jeho krok ještě větším darem než ten, který udělala před lety moderátorka Oprah Winfreyová, která dala všem divákům v publiku nový automobil. To tehdy vyšlo zhruba na sedm miliónů dolarů. John Oliver však za zlomek této částky zbavil lidi dluhů ve více než dvojnásobné hodnotě.

Sice to udělal jako typicky americkou show, ale krásně během svého vysílání ukázal, jak jednoduše se mohou lidé do této vysoce nekomfortní situace dostat a přiměl o tom americkou veřejnost hovořit. Není to lepší způsob, jak na svou show upozornit a zároveň udělat dobrou věc, než rozdat všem auta a křičet u toho: „Ty máš auto, ty máš auto, všichni máte auto!”? Není třeba dodávat, že je tato otázka pouze řečnická.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám