Hlavní obsah

Mladý gentleman žije jako v předminulém století, karanténa ho nerozhodila

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mu čtyřiadvacet let a jeho životní styl se v dnešní době zas tak často nevidí. Zatímco vrstevníci Brita Michaela Koropisze sledují televizi a hrají videohry, mladý muž čte novely Charlese Dickense, hraje kroket a dodržuje zvyky z 19. století.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mladý muž žije jako v 19. stoletíVideo: AP

 
Článek

Kdybyste přišli ke Koropiszovi z Manchesteru na návštěvu, měli byste pocit, že jste se vrátili v čase. Dům vybavený dobovými předměty, oblečení jako vystřižené z viktoriánské Anglie a po televizi ani památky.

Brit nyní prostřednictvím agentury AP vysvětluje, jak se karanténa dá přežít i bez moderních vymožeností. „Užívám si ten pocit, když se hezky obléknu, oholím se a nasadím si bílé rukavice,” říká Koropisz, jenž nyní nemůže navštěvovat holiče, tak si vyrobil improvizované prostředky k tomu, jak udržovat styl z předminulého století.

Že jste v izolaci dlouho? Novodobý Robinson Crusoe tak žije už 23 let

Muži

„Vytvořil jsem speciální gel na vlasy ze sádla, medu a oleje, kterým udržuji vlasy upravené. Není to zrovna nejjednodušší, ale Viktoriáni to tak dělali a alespoň nemusím chodit do obchodu mezi lidi,” vysvětluje.

Mladý gentleman

Během karantény se udržuje v mentální pohodě i díky odpolední partičce kroketu na zahradě, případně maluje, čte dobovou literaturu, poslouchá hudbu, peče a píše dopisy. Pochopitelně inkoustem. „Mám rád snad všechno z té doby. Módu, zásady, nábytek a také hudbu,” říká gentleman, jenž se podle svých slov narodil v nesprávné době.

Spolubydlící tráví karanténu na místě, kam jiní nemůžou

Muži

„Snažím se být v každé situaci slušný a dodržovat způsoby,” podotýká. Aby byl efekt 19. století dokonalý, přestavěl vlastní pokoj na dobovou ložnici, nechybí olejové lampy, čerstvé květiny, staré hodiny a gramofon. Přiznává však, že se bohužel musí řídit finančním rozpočtem.

„Rodina a přátelé moji zálibu nesdílí, ale nijak zásadně se tím netrápím,” uvádí. A jak „oslaví” konec karantény? „Vyjedu si na dobovém kole do přírody a udělám si piknik,” dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám