Hlavní obsah
Rozhodnutí michelinských inspektorů ovlivňují osudy mnoha šéfkuchařů a majitelů restaurací. Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Michelin potvrdil nudu na pražské gastro scéně, pomohla si jen Eska

Skutečnost, že i v provinčním francouzském městě přibývají michelinské restaurace rychleji než v České republice, nemohla v posledních letech ujít asi nikomu. Michelinskou hvězdou se i nadále pyšní jen tři pražské restaurace. Sluší se dodat, že michelinský průvodce se zabývá z českých měst pouze Prahou.

Rozhodnutí michelinských inspektorů ovlivňují osudy mnoha šéfkuchařů a majitelů restaurací. Foto: Jakub Kynčl, Novinky
Michelin potvrdil nudu na pražské gastro scéně, pomohla si jen Eska

Karlínská restaurace Eska dostala ocenění Bib Gourmand, což značí, že se zde podle průvodce servíruje výjimečné jídlo za dobrou cenu. Zda je smaženka s cibulí za 135 Kč, vepřový jazyk s křenem za 298 Kč či krupicová kaše za 165 Kč rozumnou cenou, už je pak věcí názoru. Každopádně se však Eska zařadila do společnosti restaurací Maso a Kobliha, Aureole, Divinis, Na Kopci, Sansho a SaSaZu.

S uklidněním si pak mohli vydechnout majitelé a šéfkuchaři restaurací La Degustation Bohême Bourgeoise, Alcron a Field, protože svou jednu hvězdičku v průvodci jejich restaurační zařízení obhájila.

Nové tři hvězdy jen v Barceloně

Na dvě michelinské hvězdy letos nově dosáhlo 12 evropských restaurací, celkově jich je v průvodci už 91. V této kategorii vyzdvihuje Michelin hlavně vídeňskou restauraci Amador. Chválí její osobitý interiér s vinnými sudy a talent mladého, ale zkušeného šéfkuchaře. Tři hvězdičky obdržela dvacítka restaurací, nováčkem v této kategorii je Lasarte v Barceloně, informovala ČTK.

„Když jsme udělovali v Praze v roce 2012 dvěma restauracím po jedné hvězdě, věřili jsme, že by to mohl být příslib příchodu nové gastronomické scény. Tu však možná o něco více pozorujeme v Budapešti či ve Varšavě. V Praze je vývoj zatím trochu pomalejší. Mám za to, že by se zde měli kuchaři více držet své národní identity a místo skládání různých mezinárodních menu by se měli soustředit na rozvíjení českého kulinářského dědictví a vše trochu vypilovat,” řekla Novinkám před časem michelinská šéfinspektorka Rebecca Burrová.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků