Hlavní obsah

Jiný kraj, jiný buřt. Berlín ovládl currywurst

Tak jako se za nejtypičtější bavorské jídlo považuje vepřové koleno se zelím a s litrovým mázem piva, tak je gastronomickým symbolem Berlína currywurst. Toto relativně levné jídlo je k dostání všude, zasytí a není drahé.

Foto: Profimedia.cz

Currywursty se v Berlíně těší velké oblibě.

Článek

Světlá klobása nakrájená na kousky, zalitá rajčatovou omáčkou a posypaná kari kořením je v německé metropoli k dostání na nádražích, ve stanicích metra i ve stáncích na rušných křižovatkách. Každý prodejce přitom označuje právě tu svou úpravu klobásy za jedinečnou.

První prodejnou currywurstů, s níž se turisté v Berlíně setkávají, bývá zpravidla některý ze stánků rychlého občerstvení franšízy Currywurst Express, která má své zástupce na všech významných nádražích ve městě.

Obchod se zaměřuje hlavně na rychlost obsluhy - na grilu se v každou denní dobu opékají dvě desítky klobás připravených k okamžitému servírování a o jejich krájení se stará stroj.

Berlíňané dávají před velkým řetězcem rychlého občerstvení přednost menším stánkům, které soukromníci provozují ve stanicích metra nebo na křižovatkách v blízkosti zastávek autobusů a tramvají.

Domácí omáčka je tajemstvím

Patrně nejznámějším prodejcem je rodina Konnopkeových na Prenzlauer Bergu, a to i díky bývalému kancléři Gerhardu Schröderovi. Ten označoval currywursty od Konnopkeho za ty nejlepší v Berlíně, zejména kvůli tradiční domácí rajčatové omáčce, jejíž přesné složení je rodinným tajemstvím.

Vzhledem k silnému ekologickému povědomí Berlíňanů slaví úspěch také stánky, které garantují, že jejich klobásy jsou v bio kvalitě. Jejich počet se neustále rozšiřuje, patrně nejstarší je prodejna rodiny Exterových jménem Witty v Schönebergu, která zavedla bio-currywursty do své nabídky už v roce 2003.

„V našich currywurstech je navíc jen maso z vepřové plece a koření. Díky tomu jsou méně tučné a dobře stravitelné," říká majitelka stánku Monika Exterová.

Muži mohou plakat

Na severu metropole nedaleko bývalého hraničního přechodu Bornholmer Strasse, kde se v roce 1989 jako první otevřela hranice mezi východním a západním Berlínem, lákají prodejci zákazníky na mimořádně pálivé currywursty.

Stánek Curry se označuje za nejostřejší rychlé občerstvení v Berlíně a pod sloganem "Zde ještě mohou muži plakat" nabízí na currywurst kromě tradičních přísad ještě deset různých pálivých omáček. Jejich pálivost se pohybuje od 11 tisíc do 7,7 miliónu Scovilleho jednotek. Pro srovnání, ostrá omáčka Tabasco má pouze 3000 až 5000 scovillů.

Currywurst vynalezla v roce 1949 Herta Heuwerová, když po ní manžel po návratu z amerického válečného zajetí chtěl jídlo na Berlín neobvyklé: grilovaná žebírka. Místo toho mu nabídla nakrájenou klobásu a místo marinády použila kečup a kari koření.

Z jídla se stal v Berlíně hit a v současnosti obyvatelé metropole ročně snědí na 70 miliónů currywurstů. Nejčastěji si je dopřávají s hranolky a majonézou, jako lehčí varianta přílohy slouží malá bageta či chléb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám