Hlavní obsah

Dvaapadesátiletý muž tráví většinu času na dětských houpačkách

Novinky, vpl

Osamělý dospělý muž, který se neustále potlouká u dětských hřišť, zákonitě vyvolává podezření. Z Jana Siegla si ale rodiče nemusejí dělat těžkou hlavu. V severoněmeckém Hannoveru má totiž jako inspektor na starosti bezpečnost osmdesáti městských dětských hřišť.

Foto: Vladimír Plesník, Novinky

Jan Siegel, hannoverský inspektor bezpečnosti dětských hřišť, testuje stabilitu rámu pro lezení.

Článek

V německých parcích nenajdeme jen tuctová pískoviště a omšelé houpačky. Cílem je vybudovat dobrodružná hřiště, kde dřevěné věže či hrady a provazové žebříky podněcují dětskou představivost a podporují i tělesný rozvoj dětí: malí návštěvníci na nich mohou šplhat, spouštět se dolů a rychle prolézat.

Při dětských dobrodružstvích se určitá míra nebezpečí povoluje. Má se totiž za to, že jestliže capart spadne ze stříšky věže nebo z provazové lávky, je to sice smutné, ale současně se malý člověk může poučit a chybu neopakovat. Jakmile ale děti ohrozí závada na technickém vybavení hřiště, protože se o ně údržba špatně stará, průšvih je na světě.

Siegel se houpá na rámu pro lezení ve tvaru pirátské lodě a pečlivě kontroluje každou matku a šroubek. Zespodu jej s neskrývanou zvědavostí sledují dva malí kluci v dresech týmů fotbalové bundesligy.

Když inspekce, tak důkladná

„Jestliže vybavení hřiště není v náležitém stavu, okamžitě je uzavřeme a snažíme se se jej co nejdříve opravit, nikdy ale na úkor bezpečnosti“, vysvětluje otec čtyř dětí, které ale už dosáhly věku, kdy je již hřiště v parcích nezajímají.

Každé ze 406 hannoverských dětských hřišť absolvuje čtyřikrát do roka podrobnou prohlídku. Siegel dokonce pokaždé rýčem ověřuje, zda je rám houpačky dostatečně upevněn v zemi. Jeho spolupracovníci běžně projdou jednou týdně každým hřištěm, zkontrolují pohyblivé části konstrukcí, odstraní z dřevěných rámů třísky a odnesou odpad.

„Na nedostatky nás upozorňují i rodiče,“ vysvětluje Siegel. „Zajímají se o bezpečnost nejen svých dětí.“ V Německu funguje na 800 tisíc dětských hřišť, na nichž pravidelně řádí asi jedenáct miliónů dětí.

Foto: Vladimír Plesník, Novinky

Ani skluzavka nesmí zůstat bez přezkoušení...

Zatímco dříve stály kovové houpačky a umělohmotné skluzavky na betonu či na trávě, dnes se umísťují na dřevěné stelivo, které změkčuje pády dětí. Vybavení dětských hřišť reguluje řada právních předpisů Evropské unie. Evropané ale odmítají gumové podložky, běžně používané v USA: připadají jim příliš neživé a nepřitažlivé.

Přesný počet úrazů statistiky nezachycují

Ke kolika úrazům dochází v SRN na dětských hřištích, se přesně neví. Nicméně Německé sdružení pojišťoven (GDV) uvádí, že se právě na nich zraní více dětí než na průměrně bezpečné ulici.

„Za bezpečnost dětí zodpovídají také rodiče,“ připomíná Susanne Woelková, ředitelka sdružení Das Sichere Haus (Bezpečný dům), které usiluje o zvýšení bezpečnosti jak v domácnostech, tak na veřejnosti dostupných místech. Mrzí ji, že stále ještě mnoho rodičů nechává děti si hrát s cyklistickými helmami na hlavě nebo s klíči pověšenými kolem krku. „Hrozí pak, že se děti na hřišti uškrtí.“

Němečtí psychologové naopak varují před přílišnou ochranou dětí, které si pak samy nedovedou s možnou hrozbou v případě nutnosti samy poradit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám