Hlavní obsah
Premiér Andrej Babiš před svou restaurací Paloma v pražských Průhonicích. Restaurace má stejného šéfkuchaře jako Paloma na Azurovém pobřeží ve Francii. Foto: Milan Malíček, Právo

Babišova restaurace ve Francii přišla o michelinskou hvězdu

Luxusní restaurace Paloma na francouzském Azurovém pobřeží, kterou před několika lety otevřel nynější český premiér Andrej Babiš, přišla o jednu ze svých dvou michelinských hvězd. Napsaly to na svém webu regionální deník Nice-Matin a finanční list Les Échos.

Premiér Andrej Babiš před svou restaurací Paloma v pražských Průhonicích. Restaurace má stejného šéfkuchaře jako Paloma na Azurovém pobřeží ve Francii. Foto: Milan Malíček, Právo
Babišova restaurace ve Francii přišla o michelinskou hvězdu

Prestižní ocenění vydává gastronomický průvodce Michelin, jehož vydání pro rok 2019 věnované Francii bylo v pondělí představeno v Paříži.

Šéfkuchařem restaurace Paloma je Nicolas Decherchi. Ten šéfuje i kuchyni ve stejnojmenné restauraci v pražských Průhonicích. Ta otevřela předloni na podzim a taktéž patří Babišovi.

​Decherchi se před dvěma lety v rozhovoru pro Novinky netajil tím, že cílem pro pražskou restauraci je získat dvě michelinské hvězdy jako měla tehdy francouzská Paloma. Řekl také, že pro tu francouzskou by rád získal hvězdy tři.

Restaurace Paloma v Mougins nedaleko Cannes podle českých médií spadá do skupiny SynBiol. Babiš byl dříve jediným akcionářem SynBiolu, kvůli zákonu o střetu zájmů ale následně vložil akcie SynBiolu do svěřenských fondů.

Největší šok ve francouzské gastronomii

Nejvyšší možný počet hvězd, tři, podle francouzského tisku nově získaly dvě restaurace, a to Le Clos des sens v Annecy a Mirazur v Mentonu.

Naopak o jednu hvězdu ze tří překvapivě po pouhém roce přišel podnik La Maison des bois, kde je šéfkuchařem Marc Veyrat, jenž se specializuje na molekulární gastronomii.

Stejný osud stihl i historickou alsaskou restauraci Auberge de l’Ill, která měla tři hvězdy dlouhých 51 let. Server msm.com to označil za "největší šok ve francouzském kulinářském průvodci pro rok 2019".

Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají "výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu", zatímco dvě hvězdičky značí "výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku"; jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii. Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků