Hlavní obsah

Titul nejlepší restaurace světa putuje do Francie

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes tisíc kulinářských odborníků se o uplynulém víkendu sešlo v Singapuru, aby jako každý rok vybrali nejlepší restauraci světa. Pro rok 2019 zvítězila překvapivě francouzská restaurace Mirazur. V první padesátce žebříčku nejlepších restaurací se neobjevil žádný český podnik.

Foto: Profimedia.cz

Mauro Colagreco ve své restauraci

Článek

Sedmnáctý ročník události, která se směle dá označit za předávání „kulinářských Oscarů”, proběhla letos v Asii, konkrétně v Singapuru. Celkové prvenství si odnesla, pro někoho možná překvapivě, francouzská restaurace Mirazur ve městě Menton nedaleko italských hranic.

Pro restauraci provozovanou italsko-argentinským šéfkuchařem Maurem Colagrecoem je rok 2019 úspěšný. Kromě titulu nejlepší restaurace světa v letošním roce podnik obdržel rovněž třetí michelinskou hvězdu, tedy nejvyšší ocenění v konkurenčním průvodci.

Foto: Profimedia.cz

Šéfkuchař na pódiu oslavoval se svým týmem.

„Cítím se jako v nebi. Je to důkaz toho, že když máte sen, možné je všechno,” komentoval vítězství Colagreco, jehož středomořská restaurace otevřela v roce 2006 a po loňském bronzovém stupínku vystoupala letos na ten nejvyšší.

Francie má v první desítce, stejně jako Dánsko a Peru, dvojnásobné zastoupení. Kromě Mirazuru zastupuje kulinářskou velmoc na osmém místě pařížská restaurace Arpège. Ještě o jedno zastoupení víc však získalo Španělsko, které má mezi prvním deseti podniky hned tři.

Přehled nejlepších restaurací světa za rok 2019
PořadíNázev restauraceMěsto, země
1.MirazurMenton, Francie
2.NomaKodaň, Dánsko
3.Asador EtxebarriAxpe, Španělsko
4.GagganBangkok, Thajsko
5.GeraniumKodaň, Dánsko
6.CentralLima, Peru
7.MugaritzSan Sebastian, Španělsko
8.ArpègePaříž, Francie
9.DisfrutarBarcelona, Španělsko
10.MaidoLima, Peru

Letošní ročník však měl i svoje specifika. Nové pravidlo totiž znemožnilo soutěžit předchozím vítězům ankety, jako například restauracím z New Yorku či italské Modeny. Terčem kritiků ankety se také stal systém hodnocení, kdy není zcela jasné, co přesně na restauracích kulinářští experti v anonymní anketě hodnotí.

Reklama

Výběr článků

Načítám