Hlavní obsah

Mezi nejlepší whisky světa se dostala i jedna slovenská

Novinky, Vojtěch Pospíšil

V novém vydání knihy Whisky Bible, za níž stojí respektovaný a někdy také kontroverzní anglický odborník Jim Murray, se na prvním místě umístil bourbon. Úspěch si připsala i slovenská značka Nestville, která pro někoho možná překvapivě ovládla kategorii kontinentálních evropských whisky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Vítězství bourbonu v ročníku 2019 rozhodně není šokem, na prvním místě se objevil už loni. Předloni uspěla taktéž americká produkce, jednalo se o žitnou whisky. A ročník 2016 pro změnu u Murayho vyhrála kanadská whisky.

Letos se absolutním vítězem stal bourbon William Larue Weller ze speciální Antique Collection kentucké destilérky Buffalo Trace. Oceněná edice byla destilována v roce 2005, do prodeje se dostala v druhé polovině loňského roku.

„Je to skvělý bourbon a je po něm velký hlad, znalci bourbonu se na něj neustále ptají. Pokud se u nás objevil, tak vydržel maximálně dva týdny, což platí i pro předchozí ročníky,“ uvedl pro Novinky Tomáš Toka z pražského Bourbon baru.

Výjimečnost Antique Collection dokazuje i fakt, že na třetím místě se umístila žitná whisky Thomas H. Handy Sazerac, která do ní také patří. Obě tyto lahve byly vyhledávané již předtím, nicméně dá se očekávat, že jejich žádanost se ještě zvýší, což platí i pro jejich cenu. Mimochodem, loňský absolutní vítěz taktéž vzešel z destilérky Buffalo Trace.

Foto: Buffalo Trace, Glen Grant

Vítězné trio. Zleva: William Larue Weller, Glen Grant 18, Thomas H. Handy Sazerac.

Stupně vítězů na druhém místě doplňuje 18letá skotská single malt Glen Grant. Není to její první úspěch, na stříbrné pozici se totiž objevila už před dvěma lety a v ročníku 2018 skončila třetí.

Murray letos poprvé vyčlenil samostatné sekce pro anglickou a velšskou whisky, protože dle jeho slov tamní palírny stabilně produkují dobré whisky, našince ale zřejmě nejvíc zaujme pohled na vítěze mezi míchanými whisky z kontinentální Evropy. Stala se jím totiž osmiletá Master Blender slovenské destilérky Nestville.

„Těší nás, že respektovaný odborník, jakým Jim Murray nepochybně je, ocenil právě naši whisky. Tento titul je pro nás obrovským oceněním dlouholeté práce a úsilí a důkazem toho, že to, co děláme, děláme dobře,“ řekla hlavní technoložka destilérky Lucia Jakubíková.

Foto: Nestville

Limitovaná edice Nestville Master Blender.

Těžko říct, zda tento úspěch vzbudí u whisky Nestville takový zájem veřejnosti, jako tomu bylo u české whisky Gold Cock, kterou před dvěma lety Jim Murray ocenil výborným bodovým hodnocením. Je ale sympatické, že slovenská whisky předčila stále se zostřující kontinentální konkurenci.

„Vítězství severoamerické produkce u Jima Murrayho počtvrté v řadě mě nepřekvapilo, úspěch Slovenska už ale ano. Za zmínku ještě stojí více než desetileté vládnutí v řadě skotských blendů bez udání stáří, kde opět zvítězila Ballantine’s Finest,“ okomentoval nový ročník Whisky Bible český odborník na whisky Zdeněk Kortiš.

Jedná se již o 16. ročník Whisky Bible, která je obecně brána jako nejvýznamnější publikace v oboru. Jim Murray letos zhodnotil více než 4600 vzorků whisky.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám