Hlavní obsah

Platit pivo kryptoměnou? V Berlíně nic nemožného

Novinky, Vladimír Plesník, Berlín

Když Flo (24) opouští šenk, jeho účtenka za hamburger s hranolky a několik piv ukazuje číslo 0,003. Při placení nesáhl do peněženky, ale na displej chytrého telefonu: hotovost už s sebou vůbec nenosí. Platí totiž bitcoiny, kryptoměnou, která se finančním světem přehnala jako uragán.

Foto: Vladimír Plesník , Právo

Bar se na první pohled příliš neliší od jiných lokálů v Kreuzbergu.

Článek

V době, kdy se Flo rozhodl posezení ve výčepu ukončit, měl 0,003 bitcoinu hodnotu asi 19 dolarů (423 korun). Spolu s přítelem Chrisem (28) patří ke štamgastům v Místnosti 77, baru v berlínské čtvrti Kreuzberg, která se z kdysi chudinské části velkoměsta obývané mnoha přistěhovalci proměnila po sjednocení Německa ve vyhlášené centrum bohémů a vyznavačů alternativní kultury.

Místnost č. 77 se na první pohled ničím neliší od okolních hospod. Poněkud ošoupané sedačky a směs tapet a cihel na zdech. Jenom jedna věc je rozdílná: svítící písmeno B, zářící oknem ven, představuje logo bitcoinu.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Neónové písmeno B před Místností 77 nenechává na pochybách: platí se bitcoiny.

Bitcoin je systém digitální měny neboli peněz, používaných jen elektronicky. Platba, která může být jak naprosto anonymní, tak zcela průhledná, bývá rychlá a zcela zdarma. Obejde se totiž bez nejrůznějších finančních institucí, jako jsou banky, protože jednotliví klienti komunikují přímo mezi sebou, bez zprostředkovatele.

Není žádným tajemstvím, že hodnota bitcoinu významně kolísá, stejně jako je tomu u dalších kryptoměn, kupř. etherea, dashe nebo monera. Nicméně i ony dlouhodobě čelí určitým těžkostem, zejména tím, že se do jejich výměny mohou nabourat šikovní počítačoví piráti. Také centrální banky zůstávají ostražité: odrazují je právě časté spekulace a masivní ztráty.

Svět sám pro sebe

V Místnosti 77 přijímají bitcoiny jako platidlo už asi sedm let. Mezitím se právě v této hospodě začali první čtvrtek každého měsíce pravidelně scházet příznivci digitální měn.

Pokud nasloucháte rozhovorům v berlínském baru, získáte snadno pocit, že bitcoin je vlastně svět sám pro sebe, navíc s vlastním jazykem. Nicméně porozumět principu, na němž kryptoměna funguje, není až tak těžké. Jednoduše řečeno, na rozdíl od eur či dolarů, tištěných bankami, digitální platidlo si vytvářejí sami účastníci.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Stoupenci kryptoměn už vědí, kam si každý čtvrtek přijít poklábosit.

S tím, jak večer postupuje, se Místnost 77 stále více zaplňuje. Flo a Chris nyní debatují o tom, jak by digitální měny mohly zlepšit svět. Příklad za všechny: tisíce Afričanů mají přístup k chytrým telefonům, ale ne k bankám: mohly by tak platby snadno provádět právě virtuální měnou.

Zbohatli pohádkově, doslova přes noc

Přesto na jedno téma v barovém přítmí nikdy nedojde řeč. Bitcoin umožnil mnoha lidem rychle zbohatnout. „Mezi námi určitě sedí dolaroví milionáři, to je tutovka,“ potvrzuje Chris.

V několika posledních letech totiž bitcoin strmě navýšil hodnotu. Zatímco začátkem roku 2017 odpovídal asi tisícovce dolarů (22 250 korun), do konce loňského roku vystoupal až na hodnotu zhruba 20 tisíc dolarů (446 tisíc korun). Hodnota bitcoinu se mění každou chvíli, momentálně činí 7453 dolarů (166 485 korun). Ani Chris, ani Flo proto nechtějí uvést svá příjmení.

Majitel hospody Jörg Platzer (51) se také vyzná. „Systémy digitální platby přece fungují již od osmdesátých let minulého století,“ vysvětluje. Ví, o čem hovoří: stal se totiž autorem úspěšné knihy o bitcoinu, která se v knihkupectvích a na internetu objevila před pár lety. Sám se ale spekulacím s virtuálním platidlem důsledně vyhýbá.

„Nejsem investor. Jsem prostě anarchista,“ říká s úsměvem. „Věřím, že bitcoin už brzy nahradí všechny typy platidel a přežije další měny.“

Tak či onak, Místnost 77 naplňují příběhy těch, kteří dokázali rychle využít štěstěnu. Ačkoliv kdyby jen část nevyřčených příběhů byla pravdivá, pro zbytek světa zůstává kryptoměna i nadále podezřelým, neprůhledným způsobem platby.

Reklama

Výběr článků

Načítám