Hlavní obsah

Starý klasický pinball přichází opět do módy

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ocelová kulička znovu a znovu naráží do kovových terčů, dvojice páček kmitá, co hráči síly stačí, a na elektronickém číselníku naskakuje skóre až někam k miliónům. Pinball kdysi býval (alespoň na západě) téměř v každém bistru. A i když by se mohlo zdát, že v dnešní elektronické době už nemá tento typ zábavy místo, opak je pravdou. Fanoušků této zábavy rapidně přibývá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Starý klasický pinball přichází opět do módyVideo: AP

 
Článek

Staré herní automaty, ve kterých musíte co nejdéle udržet kuličku v pohybu jen za pomocí dvou páček, mají své nepopiratelné kouzlo. Nejsou složité na pochopení, hýří všemi barvami a můžete v nich dosahovat dechberoucího skóre, které prostě vypadá dobře. Jejich historie je stará téměř dvě století, ovšem s mohutným rozvojem počítačových her se zdálo, že na pinballové automaty bude sedat prach v různých muzeích.

„Kolem roku 2000 to vypadalo, že pinball umřel,“ říká jeden z nadšených hráčů Adam Lefkoff z Colorada. Jenže pak přišli ti největší nadšenci z bodovacím systémem a celosvětovými žebříčky. Možnost měřit síly s těmi nejlepšími a touha soutěžit nakonec starý herní automat zachránila.

Zatímco v roce 2006 Mezinárodní pinballová asociace evidovala na 500 hráčů a 50 soutěží po celém světě, letos už se počet soutěží blíží číslu 4500 a asociace eviduje více než 55 000 hráčů. Koná se i pravidelné mistrovství světa, které už stihl vyhrát i Adamův třináctiletý syn Escher.

Zájem o automaty stále roste

Dobré časy tak zažívají i výrobci pinballových automatů. Tím největším je společnost Stern Pinball nedaleko Chicaga. Příjmy konstantně rostou, letos byly o třicet procent vyšší než loni.

„Všechny automaty jsou vyráběny ručně,“ chlubí se Zach Sharpe, marketingová tvář firmy a hráčská jednička na pinballovém žebříčku. Každý automat se skládá zhruba z 3500 součástek a vyrobit ho zabere třicet hodin. Firma jich dokáže vyrobit zhruba 50 denně.

Vypadá to, že ani videohry nedokáží sebrat kouzlo starých herních automatů, které dál budou bavit tisíce nadšenců po celém světě. „Pinball je prostě nenahraditelný,“ má jasno Zach Sharpe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám