Hlavní obsah

Češi představili první kontejnerový pivovar. Umožní vyrábět české pivo kdekoliv na světě

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze se ve středu představila novinka v pivovarnictví, takzvaný pivní kontejner, který je první svého druhu. Jedná se o původní český vynález, který umožňuje přenosnou a relativně rychlou výrobu piva. Výrobna je zasazena do lodního kontejneru, pivovar je tak možné posílat kamkoliv po světě.

Češi představili první kontejnerový pivovar. Umožní vyrábět české pivo kdekoliv na světě Video: Novinky

 
Článek

Není překvapením, že myšlenka na pivní kontejner se zrodila u piva. „Byli jsme v zahraničí a remcali jsme, že bychom si dali nějaké dobré české pivo. No a pak přišel kolega a kamarád, který je sládek, že má takovou myšlenku na kontejnerový pivovar, který by bylo možné dovézt kamkoli na světě,“ řekl pro Novinky jeden ze strůjců nápadu Pavel Poživil.

„Poté už jen následovalo počítání, počítání a počítání,“ dodal sládek a technolog Libor Pavelec, který výrobu takového kontejneru navrhl. Při konstrukci bylo nejtěžší zvládnout umístit vše potřebné pro výrobu piva do kontejneru o rozměrech 6 × 2,5 metru.

Samotné využívání kontejneru pro výrobu piva ale není zcela nová věc. „Pravděpodobně první takový pivovar mohli využít Češi, kteří se podíleli v tehdejším Sovětském svazu na stavbách,“ informoval Poživil. Až do teď však veškeré snahy o výrobu takového kontejneru končily nezdárně.

Desítku v kontejneru vyrobíte do měsíce

Samotný kontejner je rozdělen do dvou částí. „V horké sekci je pětisetlitrová varna, mytí a je tady i chlazení,“ popisuje vnitřek kontejneru sládek Pavelec. Ve studené sekci se pak nachází kvasná káď, která pojme tisíc litrů, a ležácké tanky o celkovém objemu tři tisíce litrů.

Například výroba desetistupňového piva trvá v takovém kontejneru přibližně měsíc. „Během dne navaříme až tisíc litrů, zchladíme, stočíme do kvasné kádě, přidáme kvasnice. Pivo kvasí přibližně týden a pak se stočí do tanků, kde leží asi tři týdny,“ popsal výrobu piva v kontejneru Poživil.

„V našem pivovaru lze vařit jak klasické pivo plzeňského typu, tak různé speciály. Pro zastánce tradičního způsobu vaření piva máme připravené řešení skryté ve dvou modulech,“ dodal. Jeden modul obsahuje horkou sekci a druhý obsahuje sekci studenou. „Ten se dá přidávat jako lego k tomu modulu horkému, k té varně. Dostanete se tak na výsledek, který potřebujete, jednoduchým přidáváním výrobních modulů,“ přiblížil sládek Pavelec.

První kontejner poputuje do Ruska

Jeden kontejner stojí přibližně dva a půl miliónu korun, cenu však zvyšuje vzdálenost místa, kam se posílá, a také dodatečné služby. „S kontejnerem rovnou posíláme veškeré suroviny a sládka, který zaučí obsluhu a začne vařit pivo. Kontejner stačí jen připojit na elektřinu a vodu. Když to vyjde, tak ještě ten den majitel může začít vařit pivo sám,“ zmiňuje Poživil.

O kontejner už projevil zájem první vážný zájemce. V září jej budou posílat do Velkého Novgorodu v Rusku. „Jednáme o umístění i v dalších zemích světa, kde je obecně velký zájem o české pivo,“ dodal spolumajitel společnosti Smart Brewery vyrábějící pivní kontejnery Poživil.

Reklama

Výběr článků

Načítám