Hlavní obsah

Básník píše na newyorské ulici verše lidem na psacím stroji

Novinky, jky

Stěžujete si na to, že musíte pracovat na pracovišti typu open space? Jak by se vám asi pracovalo na ulici, kde by kolem vás za hodinu prošly tisíce lidí? Básník Allan Andre si rozhodně nestěžuje a v srdci amerického velkoměsta vytváří na svém psacím stroji špetku umění pro kolemjdoucí, kteří o to mají zájem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Newyorský básník píše na požádání verše na uliciVideo: Reuters

 
Článek

Rušná newyorská ulice je místem, kde se rodí poezie doslova ze vteřiny na vteřinu. Za pomoci svého psacího stroje tu tvoří básně přímo před opuštěným obchůdkem. Píše na požádání kolemjdoucích, odměnou mu jsou dobrovolné dary, které mu lidé dávají.

Básně píše Andre pro Newyorčany už bezmála deset let. Nejvíce se mu osvědčilo pracovat na 34. ulici nedaleko Penn Station a obchodního domu Macy's.

„Hodně té poezie je o příbězích, které slýchávám a čemkoliv, s čím za mnou lidé přijdou. Pokud klienti požadují specifický styl, například sonet či haiku, jejich přání respektuji. Nejraději nechávám však samotnou báseň rozhodnout, jak se vlastně vyvine,” řekl Andre pro agenturu Reuters.

Až 20 básní za pár hodin

Andre tímto způsobem na ulici pracuje přibližně dvě až tři hodiny denně, během kterých napíše na svém starožitném psacím stroji přibližně 15-20 básní.

V úterý například dostal požadavek od jedné zákaznice, že by chtělo nějakou pozitivní báseň. Během deseti minut sepsal Andre dílko zvané "Turning up Yellow Mountains", o kterém žena řekla, že jej zbožňuje.

Všechny své příběhy píše Andre „přes kopírák”, aby je mohl mít na jednom místě pohromadě. Za léta, co tuto aktivitu provozuje, napsal prý už několik tisíc takových básní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám