Hlavní obsah

Nizozemský král odhalil, že tajně létá jako kopilot

Novinky, vps

Nizozemský král Vilém-Alexandr v rozhovoru pro list De Telegraaf prozradil, že posledních 21 let pravidelně dvakrát měsíčně létal jako kopilot v dopravních letadlech, aniž by o tom pasažéři něco věděli. Pokračoval v tom i poté, co v roce 2013 po abdikaci své matky začal zastávat funkci krále. Přestat nehodlá, naopak se chystá podstoupit výcvik, který mu umožní pilotovat větší letadlo.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský král Vilém-Alexandr

Článek

O 50letém monarchovi se vědělo, že před svou korunovací působil občasně jako „hostující pilot“, aby si udržel svou pilotní licenci. Až teď ale vyšlo najevo, že v tom inkognito pokračuje i jako král.

Vilém-Alexandr létal jako kopilot na Fokkeru 70, a to jak pro nizozemskou vládu, tak pro společnost KLM, konkrétně její službu Cityhopper. V uniformě a s čepicí na hlavě ho prý cestující málokdy poznali, někdy však rozpoznali jeho hlas, když k nim mluvil z kokpitu.

„Výhodou je, že vždy můžu říct, že pasažéry vítám jménem kapitána a posádky. Takže nemusím prozrazovat své jméno,“ uvedl pro De Telegraaf.

Přestoupí na větší letadlo

Nizozemský král dále řekl, že kdyby se nenarodil v paláci, bylo by jeho snem létat s velkými dopravními letadly, jako je třeba Boeing 747. Není proto překvapením, že letošní léto stráví výcvikem, jenž mu umožní létat na Boeingu 737, který je větší než dosavadní Fokker.

„Zdálo se mi hezké, že bych mohl jednou létat do jiných destinací, s více lidmi a na větší vzdálenosti. To byl ten pravý důvod pro výcvik na 737,“ dodal s tím, že létání je pro něj hobby, které mu umožňuje plnou koncentraci na něco jiného.

„Máte letadlo, pasažéry, posádku a máte za ně zodpovědnost. Nemůžete si vzít do vzduchu své problémy ze země. Můžete na chvíli úplně vypnout a soustředit se na něco jiného,“ vysvětlil Vilém-Alexandr.

Web BBC News připomíná, že Vilém-Alexandr není zdaleka jediným panovníkem, který má pilotní průkaz. Například o brunejském sultánovi se ví, že pilotoval svůj Boeing 747, s helikoptérami Cobra pak létal jordánský král Abdalláh II.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám