Hlavní obsah

To nejzajímavější z největší hodinářské události roku

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek uzavřel své brány nejvýznamnější veletrh hodinářského průmyslu Baselworld. Firmy ve švýcarské Basileji stejně jako každý rok představily tisíce novinek. V našem výběru toho nejzajímavějšího vám přinášíme kousky, které vzbudily největší ohlas, nebo nám prostě padly do oka.

Foto: Baselworld

Baselworld 2017

Článek

Baselworld je opravdu klíčovou akcí pro celé odvětví, ale letos byl citelně znát úbytek vystavovatelů. Přece jen ceny za účast na veletrhu narostly do takových výšin, že se některým značkám buď nevyplatí na akci přijet, nebo si to rovnou nemůžou dovolit.

Možná i proto zaznělo z úst některých odborníků a fanoušků, že v porovnání s minulými ročníky to letos bylo z hlediska nových modelů poněkud slabší. Především byl ještě víc znát trend poslední doby, kdy se značky zaměřují na reedice svých starších hodinek. I přesto se ale dalo vybrat dost zajímavých kousků. Tady jsou některé z nich.

Nové nejtenčí

Na začátek jeden rekord. Bulgari rozšířilo svou řadu Octo o další zajímavý kousek. Loni ohromilo nejtenčími hodinkami s minutovou repeticí, letos to jsou hodinky s nejtenčím strojkem s automatickým nátahem. Jeho „tloušťka“ je pouze 2,23 milimetru, u celých hodinek to pak dělá 5,15 milimetru.

Foto: Bulgari

Nové nejtenčí Bulgari Octo Finissimo.

Firma zatím představila jednu verzi, konkrétně v titanu a s cenovkou kolem 12 tisíc švýcarských franků (zhruba 300 tisíc Kč). Je ale téměř jisté, že se strojek objeví i v dalších modelových variacích.

Návrat legendy

Japonský gigant Seiko v Basileji představil očekávanou reedici svých prvních potápěčských hodinek z roku 1965. Novinka je velmi věrná předloze, jen trochu narostla. Stále se však jedná o hodinky s průměrem necelých 40 milimetrů, což je v dnešní době na potápěčské hodinky neobvykle málo. Jedná se o limitovanou edici 2000 kusů, česká cena je 103 tisíc korun. Někomu se to možná zdá hodně, celá edice ale byla skoro vyprodaná ještě předtím, než byla zveřejněna první reálná fotka.

Foto: Seiko (2x)

Reedice prvních potápěčských hodinek od Seika.

Nové potápěčské hodinky Grand Seiko.

Kromě toho japonská společnost řízla do své prémiové řady Grand Seiko, z níž udělala samostatnou značku. Předělávky, kdy zmizí z hodinek logo Seiko, se dočkají všechny stávající modely. Jednou z úplných novinek pak jsou třeba další potápěčské hodinky, které ukazují, že Grand Seiko touží být opravdu luxusní značkou – stojí totiž přes 300 tisíc korun.

Joker pobavil

Na skok do světa nezávislých hodinářů. Rus Konstantin Čajkin překvapil svou novinkou s názvem Joker, která je jednoznačně nejvtipnějšími hodinkami celého veletrhu. Jako ručičky slouží oči, jazyk v ústech pak zase supluje měsíční fázi. Zornice se pohybují rozdílnými rychlostmi, takže výraz „tváře“ je často velmi bláznivý.

Foto: Konstantin Chaykin

Joker, nejvtipnější hodinky letošního veletrhu.

Joker je limitovanou edicí 99 kusů a Čajkin za něj chce sedm tisíc eur, což je vzhledem k jeho originalitě docela zajímavá suma.

Další návrat legendy

TAG Heuer představil nový model řady Autavia, jehož podobu si vysnili fanoušci. Chronograf s novým strojkem má tři sčítače a je opravdu povedený, ostatně navazuje na historický model. Cenovka by se měla pohybovat někde nad 130 tisíci korun, což je ve srovnání s cenami ostatních modelů značky překvapivě málo.

Foto: TAG Heuer

Nové TAG Heuer Autavia 02.

Bláznivý Rolex

Rolex maličko překvapil novou 43milimetrovou verzí modelu Sea-Dweller, ale my se podíváme na jiný kousek, který dokazuje, že i konzervativní značka se umí vyřádit. Novinka řady Yachtmaster má totiž lunetu z 32 drahých kamenů. Bláznivě barevné hodinky můžou vypadat jako dětská hračka, ale cena nejspíš nepůjde pod půl miliónu. Ptáte se, kdo si to může koupit? Zajeďte v létě třeba do Saint-Tropez nebo o kus dál do Monaka, tam určitě pár majitelů těchto hodinek najdete.

Foto: Rolex

Drahými kameny osázené Rolex Yachtmaster.

A zase reedice

Na začátku jsme psali, že letos se objevilo možná až příliš mnoho hodinek, které jsou kopií staršího modelu nebo si v něm berou velkou inspiraci. Omega uvedla rovnou troje takové hodinky. Seamaster 300, Railmaster a Speedmaster jsou věrnou připomínkou starých časů. Koupit je lze jak samostatně, tak v setu, a to za kulatých 20 tisíc švýcarských franků (506 tisíc korun). Od každého modelu bude vyrobeno 3557 kusů, přičemž setů je k dispozici 557.

Foto: Omega

Trilogie od Omegy vzdává hold třem modelům z minulosti.

A ještě jednou

Zase reedice? Ano, opravdu jich bylo hodně... Oris připomněl svůj první chronograf, dnes už legendární kousek s názvem Chronoris. Ten už se sice dvou novodobých edic dočkal, ale už je to hezkých pár let. Takže bylo na čase oprášit slavné jméno.

Foto: Oris

Oris Chronoris je letos bez chronografu.

Jen ten chronograf byste tentokrát v hodinkách hledali marně, jsou to klasické „tříručky“. Fanouškům to ale očividně nevadí, jsou to totiž vizuálně moc povedené hodinky. Česká cena by se měla pohybovat kolem 50 tisíc korun a je dost dobře možné, že se v blízké budoucnosti objeví další barevná varianta. U Orisu by to nebylo zdaleka poprvé.

„Borec nakonec“

Na závěr tu přece jen máme něco originálního. Pod jménem Fabergé si možná vybavíte slavná vejce, jedna z nejznámějších a nejvzácnějších klenotů světa. Tato značka se ale dnes objevuje i v hodinářském světě a minimálně z hlediska kreativity si nevede špatně.

Foto: Fabergé

Inovativní chronograf od značky Fabergé.

Na modelu nazvaném Visionnaire Chronograph nenajdete typické malé sčítače, na nichž by se zobrazoval čas stopek. Ten je v tomto případě ukazován v prostřední části, která vypadá jako klasické hodinky. Ručičky ukazující čas pak vyčnívají zpoza středového disku. Je to originální řešení, které zaslouženě sklízí uznání. A také se za něj platí, v závislosti na verzi stojí hodinky v přepočtu od 800 tisíc do miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám