Hlavní obsah

Z ženského vězení se stala populární restaurace

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákazníci se shromažďují u ženského vězení v populárním kolumbijském pobřežním městě Cartagena, aby se najedli v aktuálně nejpopulárnější restauraci ve městě - Interno. Vězeňkyně, některé odsouzené i za vraždu, zde od prosince připravují a servírují gurmánské pokrmy v rámci nové snahy o začlenění odsouzených do společnosti. Otevřít oči by to však mělo i veřejnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Restaurace za mřížemi ženské věznice v Cartageně se těší velké popularitěVideo: AP

 
Článek

Ceviche z mořského okouna a salát tabbouleh, jehož součástí je místní quinoa – i tak vypadají pokrmy, které vězeňkyně připravují podle receptů, které poskytli někteří z nejlepších kolumbijských šéfkuchařů. Večeře se servírují na posezení, kde vězeňkyně dříve jedly pokrmy bez vůně a chuti z táců. Restaurace se inspirovala vězeňskou restaurací InGalera v italském Miláně.

Vězení v Latinské Americe jsou známá poměrně nehumánními podmínkami a i vězeňkyně v Cartageně musejí často spát na zemi, protože je vězení značně přelidněné. Podle ředitele věznice Ramira Cuadra by obdobné důležité rehabilitační programy neexistovaly bez darů, které věznice od lidí a firem dostává.

Restaurace sama o sobě je iniciativou kolumbijské nadace Teatro Interno (vězeňské divadlo), kterou vede tamější populární herečka Johana Bahamonová. Spolek účinkuje ve věznicích v celé zemi. A tato mírně pokroková se nachází pouhých několik bloků od pětihvězdičkových hotelů, kde známí šéfkuchaři Henry Sasson a Koldo Miranda vedou workshopy až pro 170 vězeňkyň o tom, jak upéct křupavý chléb a vyšlehat chutné dezerty.

Chyběla sebedůvěra

Zhruba dvaceti vězeňkyním se povedlo projít testy a workshopy absolvovaly kompletně. Ty se nyní o restauraci starají. Koordinátorka restaurace Luiz Adriana Diazová uvedla, že nejtěžší bylo přimět vězeňkyně, aby opět věřily samy v sebe.

„Jsme ve vězení. A to nás může činit rozmrzelé, chceme křičet a někdy jsme agresivní. Všechny máme ale křehká srdce a cokoli nás může dostat do kolen,” uvedla 62letá Isabel Bolanová, která čeká na svůj soud. Obviněná je z členství v polovojenské pravicové skupině.

Jiný náhled na vězně

Sedmadvacetiletá Karen Paterninová, odsouzená za vydírání, věří, že schopnosti, které se ve vězení naučila, jí pomohou otevřít si po opuštění vězení vlastní cukrárnu. „Práce s ostatními může být složitá, protože všichni myslíme jinak. Ale je zase docela bezva se od ostatních učit,” uvedla.

A nápad se líbí i hostům restaurace. V zemi, kde je rozšířený strach z lidí, kteří prošli vězením, je něco obdobného zcela výjimečné. Turisté si se servírkami vězeňkyněmi často pořizují selfie a pochutnávají si na vybraných pokrmech.

„Je to nová zkušenost. Ti z nás, kteří jsou mimo vězení, by se měli naučit vážit si i těch osob, které jsou aktuálně uvnitř,” uvedla zákaznice Rebeca Rodriguezová.

Reklama

Výběr článků

Načítám