Hlavní obsah

Díky chybě banky si přišel na milióny, které rozfofroval. Soud ho osvobodil

Novinky, vps

Naprosto jedinečný příběh má za sebou Australan Luke Brett Moore. Díky chybě banky si mohl neomezeně půjčovat peníze a také toho hojně využíval. Když se na problém přišlo, zatkla ho policie a nakonec byl i odsouzen k trestu odnětí svobody. Ve vězení si však odseděl jen pár měsíců, po jeho odvolání mu totiž na začátku prosince soud trest zrušil.

Foto: Facebook/Luke Brett Moore

Luke Brett Moore

Článek

Vše začalo v roce 2010, když bylo Mooreovi 22 let. Neměl zrovna nejlepší životní období a na jeho běžném účtu se mu začaly tenčit prostředky. Jenže pak si všiml, že splátka hypotéky z účtu odešla, ačkoliv na ni neměl dostatečný zůstatek, uvedl australský The Daily Telegraph.

Chyby systému začal využívat a v prosinci už dlužil devět tisíc australských dolarů. Pak věci nabraly rychlý spád a v srpnu roku 2012 už z účtu „vytáhl“ kolem dvou miliónů dolarů (38 miliónů korun).

Auta, drogy, ženy

„Byl jsem v šoku. Zjistil jsem, že mám přístup k velkému množství peněz. Byla to pro mě šílená doba. Bylo mi 22 let, byl jsem mladý a hloupý a nepřemýšlel jsem zrovna jasně,“ uvedl Moore pro BBC News.

Za dobu, kdy díky chybě banky mohl využívat svůj bezedný účet, si koupil třeba vozy značek Maserati nebo Aston Martin, motorový člun a spoustu dalších cenností. Když policie v prosinci vpadla do jeho domu, našla třeba podepsaný dres Michaela Jordana. Kromě toho peníze využil k podnikání a také si dokázal užívat – návštěvy nočních klubů doprovázené konzumací drog a alkoholu patřily mezi jeho běžnou činnost.

Po zatčení byl propuštěn na kauci a v únoru loňského roku byl uznán vinným z toho, že podvodem získal finanční prostředky. O dva měsíce později se dočkal odsouzení na 4,5 roku odnětí svobody. Poté, co týdny ležel v knihách o právu, se začal sám zastupovat a podal si žádost o propuštění na kauci. Vyšlo mu to a už v srpnu byl z vězení venku, a na svobodě tak čekal, jak dopadne jeho pokus o odvolání.

Trvalo to přes rok, ale nakonec se k překvapení mnohých dočkal osvobozujícího verdiktu, který vynesl na začátku prosince odvolací soud.

Nedopustil se podvodu

„Není pochyb o tom, že jednal nečestně. Ale podvod platí u člověka, který je podváděn, kdežto jeho činy byly zaměřeny na počítač, který nemá lidské nedostatky, a nemohl tak být podveden stejným způsobem,“ uvedla Natalie Adamsová, jeden ze tří odvolacích soudců, která se svými kolegy došla k tomu, že odsouzení byla chyba, protože nedošlo k podvodu.

Další soudce Mark Leeming dodal, že na jeho jednání nebylo nic skrytého, protože banka jeho rostoucí zadluženost měla naprosto přesně zaznamenanou. Sám Moore podle zákona neměl žádnou povinnost banku informovat o tom, co se děje.

Moore se ze své chyby poučil. Znovu by ji prý už neudělal, protože mu zničila život. Doslova napsal, že to nestálo za těch pár měsíců se striptérkami a kokainem. Právo, o které se začal zajímat kvůli svému případu, ho chytlo a momentálně ho studuje. „Za dva roky ze mě bude právník. Mých šest měsíců za mřížemi mi dalo unikátní pohled na vězení. Hodně lidí tam potřebuje pomoc, a ne uvěznění,“ napsal ve své zpovědi pro BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám