Odrůda Aji Charapita, známá jako divoká paprika, pochází ze severní oblasti Peru a v poslední době začíná být pěstována i pro komerční využití. Čerstvá paprička Aji Charapita má silnou ovocnou příchuť a omáčkám dodává tropický nádech. Používá se nicméně spíš v sušené formě jako koření k běžným pokrmům.

Ačkoli je tato paprička v západních zemích poměrně neznámá, je velmi žádanou surovinou mezi chilli znalci a šéfkuchaři pětihvězdičkových restaurací.

Matka chilli papriček

Získat i malé množství papriček je obtížný úkol z několika prostých důvodů. Je velmi těžké získat papričky kdekoliv jinde mimo Peru, pokud si nejste ochotni objednat semínka přes internet a sami si papričky vypěstovat. I kdybyste však nějaké prodejce semen našli, paprička vás popálí nejen na jazyku. Spáli i vaši peněženku.

Aji Charapita, přezdívaná „matka chilli papriček“ je nejdražší chilli papričkou na světě a také jedním z nejdražších koření společně s vanilkou či šafránem.

Podle Scovilleho stupnice pálivosti má paprička mezi 30 000 a 50 000 jednotkami pálivosti (SHU). To je sice hodně - přibližně 10krát více než omáčka Tabasco či 20krát více než paprička jalapeño, ale v porovnání s habanero papričkami bledne závistí. Ty jsou pro srovnání zhruba pětkrát pálivější.