Hlavní obsah

Thajsko v Praze. Festival představuje tamější kuchyni zcela autenticky

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gastrofestivalů začíná být v Praze čím dál tím více, až se v tom lidé mnohdy ztrácí. Jen zřídka je však na nějakém z nich možné ochutnat exotickou kuchyni v takové podobě, jako byste v dané zemi opravdu byli. Kuchaři z bangkokského Mandarin Orientalu však v Thajsku naplnili bedny místními surovinami a teď budou deset dní čarovat v Praze.

Foto: Mandarin Oriental Bangkok

Hovězí maso na zeleném kari s lilkem se v menu ukrývá pod názvem Gaeng Khiew Waan Nuea.

Článek

Tým restaurace a baru Spices k sobě v rámci desátého výročí pozval tři thajské kuchaře ze známého hotelu Mandarin Oriental v Bangkoku. Dorazili tak tamější zástupce šéfkuchaře Suchart Thammamool a jeho dva kolegové. Ve spolupráci se šéfkuchařem restaurace Zdeňkem Křížkem po dlouhých přípravách vytvořili speciální menu, které budou do 18. září servírovat v rámci Thai Food Festivalu.

„Největší výzva pro nás byla příprava kanice, což je velmi houževnatá ryba. Je to docela hodně specifická ryba i co do samotného filetování a ta příprava si žádá více času. Sám za sebe musím říci, že bych tuto rybu velmi rád dostal i na stálé menu do naší restaurace. Tento festival nám ukázal, že není problém ji k nám do restaurace dostat, a myslím si, že to je první krok k tomu, aby se v Praze servírovaly mezinárodní ryby a nejen mořský vlk,” řekl Novinkám šéfkuchař Zdeněk Křížek.

Pikantní i decentní pokrmy

“Thajský festival jsme začali připravovat už minulý rok, kdy bylo potřeba domluvit spolupráci s naším hotelem v Bangkoku. Na našeho šéfkuchaře Zdeňka Křížka pak padlo finalizování všech detailů. Koordinuje navíc kuchařský tým a rozhoduje o prezentaci pokrmů,“ informovala Novinky Lenka Rogerová z hotelu Mandarin Oriental.

Pro Křížka je to přitom první opravdu velká výzva v roli šéfkuchaře podniku, když bývalý šéfkuchař Jiří Štift odešel na rodičovskou dovolenou. Křížek, který v restauraci působí od jejích počátků v roce 2006, mu byl doposud hlavním zástupcem.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Smažený kanic marinovaný v česneku s tamarindovou omáčkou

Mezi pokrmy, které thajský tým v Praze servíruje, jsou klasiky jako Tom Yaam Goong, tedy pikantní polévka s krevetami, citronovou trávou a houbami. Za zmínku stojí, že její základ netvoří ani částečně kuřecí skelety, jak bývá často zvykem, ale základ je čistě rybí. Milovníky pikantního jídla pak v rámci menu potěší i hovězí maso na zeleném kari s lilkem, kterému ve vůni dominuje aromatická thajská bazalka.

Ale nejen pikantními jídly živ je člověk. Milovníky decentních chutí potěší jarní rolka s krabím a kuřecím masem se sladkou švestkovou omáčkou či smažené kuřecí maso s kešu oříšky. A jak již šéfkuchař zmínil, asi nejzajímavějším chodem je smažený kanic marinovaný v česneku s kurkumou a sladkokyselou tamarindovou omáčkou.

Foto: Mandarin Oriental Bangkok

Tom Yaam Goong

Po přestřelce chutí během celého menu pak přichází výběr dezertů, které působí nejen jako sladká tečka, ale i jakési zklidnění chuťových buněk. Jemná kokosová zmrzlina, smažený banán či sladká lepivá rýže s kokosovým mlékem a čerstvým mangem letecky dopraveným z Thajska menu citlivě uzavřou.

Koktejly překvapí, jeden obsahuje i kari

Samostatnou částí je pak pětice alkoholických koktejlů, které si mohou hosté objednat. Koktejly jsou uzpůsobené tak, aby ladily k jednotlivým částem menu. Dámské jazyky asi nejvíce potěší koktejl Iron Samet, ve kterém je mimo jiné melounový Midori likér, a aromatickou složkou, která dokonale zmate vaše čichové buňky, je thajská bazalka.

Většina mužů pak přivítá poměrně složitý koktejl Curry Lee na bázi ginu, ve kterém se ukrývá mimo jiné kokosová voda, grepový džus, zázvorové pivo a hlavně zelené kari. Právě díky němu není těžké odhadnout, ke kterému z pokrmů festivalového menu se Curry Lee hodí nejvíce.

Je dost možné, že právě tento koktejl přitáhne v následujících deseti dnech do Spices nejen milovníky thajské gastronomie, ale také fandy míchaných nápojů. Nic podobného jste totiž pravděpodobně nikdy nepili.

Reklama

Výběr článků

Načítám