Hlavní obsah

Kuchař Jamie Oliver hazarduje se svou pověstí

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Po celém světě známý anglický kuchař Jamie Oliver se prosadil svou snahou o vaření z čerstvých a zdravých potravin. Teď ale pro mnohé překvapivě začíná propagovat zmražené polotovary jednoho z největších světových producentů kuřat. A snesla se na něj za to vlna kritiky.

Foto: Profimedia.cz

Jamie Oliver

Článek

Čtyřicetiletá kuchařská celebrita propůjčí své jméno předpřipraveným drůbežím pokrmům společnosti Sadia, která je součástí brazilského potravinářského gigantu BRF Brazil. Sadia bude produkty distribuovat na domácím trhu.

Na Oliverovi si smlsli kritici, kteří poukazují, že tím zradil své zásady zdravého vaření. Kuchař ale tvrdí, že tato spolupráce mu umožní „stálou změnu ve velkém měřítku“. Zároveň je potřeba dodat, že Oliver bude štědře odměněn. List The Daily Telegraph totiž uvádí, že smlouva kuchaři vynese 11,5 miliónu liber, což je v přepočtu 371 miliónů korun.

Prý zradil sám sebe

„Je to známá osobnost, která si založila image na lokálních produktech, domácím vaření a čerstvém jídle. Sadia je spojená s intenzivní produkcí. Zradil příběh, který vybudoval. Jamie Oliver neudělá Sadiu lepší, ale Sadia udělá Jamieho Olivera horším,“ odporuje kuchaři Elisabetta Recineová, která se na univerzitě v brazilské metropoli věnuje výživě.

Podle ní je sektor zmraženého jídla v Brazílii sice na vzestupu, ale stále se jedná o poměrně drahé produkty, které jsou nedostupné pro většinu populace. Přiznává sice, že je možné, aby polotovary s Oliverovým jménem byly zdravé, ale není to podle ní řešení. Vytváří to totiž dojem, že zmražené pokrmy jsou vhodnou volbou pro každodenní jídlo.

Obavy ze spolupráce mají podle Telegraphu i organizace zabývající se ochranou zvířat. Brazilské sdružení vegetariánů dokonce v prohlášení uvedlo, že svět je Oliverem zklamán.

Snaží se o změnu

Oliver se ale veškerým nařčením brání. Se společností Sadia prý spolupracuje už asi rok a podařilo se mu vedení firmy přesvědčit, aby aplikovalo vyšší standardy při chovu kuřat. Společně prý také spustí vzdělávací programy ve školách.

Kritiku jako takovou pak přijímá, ale oponuje tím, že pokud chce změnit věci ve větším měřítku, tak se nutně musí spojit s velkými společnostmi, jako je třeba Sadia.

„Před dvěma nebo třemi lety bych se s takovou společností možná nedal dohromady. Ale když chceme velkou změnu, tak potřebujeme velké korporace. Možná se mýlím, ale za zkoušku to stojí,“ řekl Oliver na tiskové konferenci v Brazílii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám