Hlavní obsah

Ze zbytků ikonických budov New Yorku vyrábí kytary

Novinky, jky

Co je pro někoho odpad, může být pro někoho jiného pokladem. A v případě Ricka Kellyho - kytarou. Hudební nástroje vyrábí tento Američan už téměř půl století. Teprve v posledních deseti letech však začal používat prakticky výhradně dřevo, které nazývá kostmi starého New Yorku. Z dřeva vyhozeného po demolicích ikonických newyorských staveb vyrábí kytary.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Newyorčan vyrábí kytary pro světoznámé celebrity ze dřeva z rozpadlých ikonických budovVideo: Carmine Street Guitars/Cindy Hulej, Reuters

 
Článek

Jeho obchod nese název Carmine Street Guitars. Kelly tam řeže, hobluje a opracovává dřevo ze zrušených či přestavovaných hotelů, kostelů či barů. Vyrábí z něj kytary na zakázku. Začal v roce 2006, kdy mu jeden ze zákazníků, filmový režisér Jim Jarmusch, nabídl dřevo z celého stropu ze svého loftového bytu.

„Trochu jsme se poznali a on mi nabídl dřevo. Samozřejmě jsem přijal. On tak poslal pracovníky, kteří ho tam nabrali celý nákladní vůz, a nechal mi ho přivézt. Tak to začalo. První náklad dřeva, ze kterého jsem vyráběl, pocházel z Jimova loftu,” uvedl Kelly.

Netrvalo dlouho a Kelly zjistil, že se v 19. století stavěl ze dřeva borovice vejmutovky, které pocházelo z panenských lesů Adirondacks. Toto dřevo bylo v interiérech budov ošetřováno více než 100 let a jemu došlo, že je pro výrobu kytar takřka bezkonkurenční.

„Je to tak trochu alchymie, která se odehrává v oblasti střechy, kde se teploty přes den šplhají i k 40 stupňům Celsia a v noci naopak výrazně klesají. Když dřevo prochází těmito změnami, tak poté lépe rezonuje. Smůla uvnitř totiž zkrystalizuje a póry se otevřou vibracím,” vysvětlil Kelly.

Koupil si ji i Bob Dylan

V současné době nadšenec hledá staré dřevo všude možně po celém městě a ve svém obchůdku už vystavuje slušnou kolekci kusů dřeva, které má označeny místem a datem. Není tak nic divného, když je na jednom z dřev nápis Chumley's 1826. Pokud nevíte, která bije, tak jde o ikonický bar, který právě prochází rozsáhlou renovací.

Jeho posledním úlovkem je dřevo, které našel v kontejneru poté, co v New Yorku dříve v tomto roce vyhořela Srbská ortodoxní katedrála. A Kellyho výjimečný výběr materiálů oslovil už mnoho zákazníků, kteří si často žádají dřevo z konkrétní budovy. Mezi jeho zákazníky, kteří si speciálně vyžádali dřevo z baru Chumley's, byli například Lou Reed a Bob Dylan.

A na kolik taková kytara od Kellyho přijde? Platí se přibližně 50 až 60 tisíc korun za kus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám