Hlavní obsah

3D tiskárny se už dostaly i do gastronomie. A vypadá to božsky

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napadlo vás někdy, že přijdete do restaurace a jídlo tam vytisknou přímo před vámi? Že ne? Tak už tomu tak je. Těžko říci, zda to lze označit jen za výstřelek, když za pop-up restaurací Food Ink stojí protřelý michelinský šéfkuchař Joel Castanye.

BEZ KOMENTÁŘE: Food Ink - restaurace, kde se vaří pomocí 3D tiskárnyVideo: Food Ink

 
Článek

Fine dining povýšený na úplně novou úroveň - tak zatím mluví o restauraci Food Ink gastrokritici. A jak by také ne, když půjde o zážitek, který zatím nemá jinde v Evropě obdoby. Tisknout se totiž nebudou jen samotné pokrmy, ale i nábytek a také propriety, na kterých se bude jídlo servírovat.

Gastronomickými garanty celého projektu je dvojice šéfkuchařů Joel Castanye a Mateu Blanch. Ti pro tuto potřebu využívají 3D tiskárny nizozemské společnosti Flow. Ty jsou upravené tak, že mohou tisknout jakýkoliv pokrm, který lze převést do jedlé pasty.

Foto: Food Ink

Jídlo či umění? Od obojího něco...

Na hosty restaurace tak bude čekat devítichodové menu servírované na talířích a nádobách navržených umělkyní Iwonou Lisieckou. Sedět se pak bude na židlích, které navrhnul a vytisknul Arthur Mamou-Mani. Aby se hostům dostalo plného zážitku, restaurace bude nabízet brýle pro rozšířenou realitu a na zdi bude promítat speciální projekce. Hrát bude hudba složená umělou inteligencí.

Už nyní je skoro pozdě

Pokud jsme vás už dostatečně natěšili a vy jste začali přemýšlet o srpnovém či zářijovém výletu do Velké Británie, tak pozor. Tato pop-up restaurace je totiž opravdu velmi krátkodobá. Otevřeno má pouze v tomto týdnu od pondělí do středy a každý den přijme pouze 10 hostů. Cena devítichodového menu činí v přepočtu více než šest tisíc korun.

Foto: Food Ink

3D tisk je v oblasti gastronomie zatím v plenkách, pop-up restaurace je však příslibem lepších časů...

Pokud se tak do Londýna nestihnete dostat anebo se vám prostě jen nechce platit tak vysokou sumu za jídlo, restaurace bude servírování pokrmů streamovat živě po internetu. A pokud byste snad šli okolo, nemusíte nutně utratit jmění - veřejnost totiž bude moci ochutnat drobné dobroty vytištěné 3D technologií bez nutnosti platit si celé degustační menu.

Reklama

Výběr článků

Načítám