Hlavní obsah

Je mu 14 let a už odmítl neskutečnou nabídku na svou firmu

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co jste dělali vy, když vám bylo 14 let? Dá se s určitou pravděpodobností očekávat, že jste neprovozovali firmu, za niž by vám někdo nabízel desítky miliónů dolarů. To je totiž příběh Američana Taylora Rosenthala, který rozjel firmu s prodejními automaty na produkty první pomoci.

Foto: RecMed

Taylor Rosenthal u jednoho ze svých automatů

Článek

Svou firmu oficiálně rozjel v roce 2014. Uplynuly dva roky a už na ni měl nabídku ve výši 30 miliónů dolarů, tedy zhruba 715 miliónů korun. A to firmu spustil jako projekt posledního ročníku základní školy, když se účastnil lekcí pro mladé podnikatele.

„Vždy, když jsem cestoval na baseballové turnaje v Alabamě, tak jsem si všimnul, že se dětem něco stane a rodiče nemají po ruce lékárničku. Chtěl jsem tenhle problém vyřešit,” uvedl Taylor, který měl pro tento nápad skvělé výchozí prostředí doma - oba rodiče totiž pracují v lékařství.

Balíčky či jednotlivé produkty

Počáteční nápad spočíval v tom, že by se během turnajů vždy otevřel na místě maličký obchod. Jenže platit vždy prodavače na šest hodin by bylo finančně neefektivní. Tak se zrodil nápad prodejního automatu. A jak se z něj stal bez nadsázky miliónový projekt?

Zákazníci si mohou zakoupit předpřipravené balíčky se základními potřebami v ceně od šesti do 16 dolarů anebo si zakoupit jednotlivé specializované předměty, které potřebují. Společnost vydělává peníze na prodeji těchto zařízení (130 000 korun za kus), doplňování zásob a možná nějaké příjmy přijdou i z inzerce na přístrojích.

Zůstává skromný

Poté, co chlapec požádal o patent, začaly se hrnout obchodní nabídky. Chlapci se podařilo získat v přepočtu kolem tří miliónů korun nutných pro počáteční investice a od té doby již stihl odmítnout nabídku na 715 miliónů korun za svou firmu. Nyní čeká na vyrobení prvních sta automatů RecMed pro zábavní park Six Flags a věří, že se brzy objeví i na dalších místech, kde se ve velkém vyskytují děti, jako jsou pláže či stadióny.

A jak to celé bere Taylor? Podle jedné z jeho učitelek, Clarindy Jonesové, zůstává stále skromný a je neustále připraven pomáhat okolí: „Je to úchvatné sledovat Taylora, jak roste v mladého a jistého obchodníka,” uvedla pro CNN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám