Hlavní obsah

Trendu vousů napomáhá snaha vypadat mužněji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy a gaye přitahují nejvíce muži silní, sexuálně agresivní a maskulinní. Jedním z rysů maskulinity je plnovous. To je také důvod, proč dnes móda zarostlých tváří vítězí. Vousy totiž pomáhají jinak zjemnělým mužům vypadat mužněji a přitažlivěji pro opačné i stejné pohlaví.

Foto: Profimedia.cz

Pěstěný vous je v poslední době v módě.

Článek

Paradoxně ne všichni muži, co mají hustý a působivý plnovous, mají vysokou hladinu testosteronu. Nicméně výzkumy opakovaně dokazují, že pro ženy i muže je jedinec s plnovousem symbolem plodnosti, agresivity, maskulinity a dominance. Což je ze sexuálního hlediska pro heterosexuální ženy a homosexuální muže velmi přitažlivé.

Dominantní muži s plnovousem mají více sexuálních partnerek (či partnerů). Sociologové ale už před čtyřiceti roky zjistili, že vousy nejsou jen záležitostí čistě módní, ale že se objevují podle toho, jak se mění poměr mužů a žen ve společnosti. Kupříkladu v obdobích, kdy je žen nedostatek a mužů nadbytek, dochází k většímu souboji o partnerky a muži začnou nosit plnovous.

Naopak po světových válkách, kdy bylo mužů méně než žen, se prosadila móda oholených tváří. Žen bylo více a vybíraly si raději partnery méně agresivní – s hladkou tváří.

Dominantnější a mužnější

„Muži se strništěm jsou sexuálně sice nejpřitažlivější (více než muži s dlouhým plnovousem), nicméně jedinci s plnovousem jsou vnímáni jako mnohem dominantnější a mužnější,“ vysvětluje doktorka Tamsin Saxtonová z Northumbria University.

Bradky mají ale také zdravotní výhody pro svého nositele. Jsou sice semeništěm bakterií, a pokud si muž po každé návštěvě toalety nemyje ruce, většinou i bakterií z výkalů, jenže pokud je bradka pěstěná a udržovaná v dobrém stavu řadu měsíců, vytvoří se v ní mikroflóra, která naopak muže chrání před negativními vlivy zvenčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám