Hlavní obsah

Byl prvním Čechem, který pokořil jezero Titicaca. Přeplavat ho chce znovu

– Praha
Novinky, mak

Plavání, posilování, jízda na kole. Expediční plavec a otužilec z Přerova Pavel Poljanský překonal jezero Titicaca už v roce 2007, a to jako první Čech, a chystá se to zopakovat. Nyní je v poslední fázi tréninku. Na výpravu do Bolívie odlétá v pátek 22. dubna. Den samotného plavání se bude odvíjet na místě od příhodného počasí.

Trénink plavce Pavla Poljanského na přeplavání jezera TiticacaVideo: Novinky

 
Článek

Poslední dny do výpravy věnuje Pavel Poljanský fyzické přípravě. Denně cvičí, plave se speciální zátěží - třináctikilovým olověným pásem.

„Není to vždy snadné. S pásem musíte plavat rychle a v bazénu vás plavci kolikrát brzdí. Jakmile zastavíte, pás vás táhne ke dnu. Naštěstí je tam pojistka, díky které ho mohu kdykoli odpojit,“ přibližuje průběh tréninku. Se speciálním opaskem plave prsa a kraul, aby nabral sílu do paží i ramen a byl schopný tahat těžké věci.

Pravidelně trénuje v plaveckém bazénu T.J. Sokol na pražských Vinohradech. V zimě brázdí na kole přilehlé Riegrovy sady, jako správný otužilec jen v tílku. Zima mu nevadí, ledovou vodu má rád od dětství. V plavání se však zdokonalil až na vojně.

Sen pokořit jezero Titicaca podruhé

Největší jezero v Jižní Americe v Centrálních Andách překonal sedmatřicetiletý plavec jako první Čech v roce 2007. Nyní se chystá po devíti letech znovu ponořit do vod Titicacy a splnit si sen podruhé. Bez doprovodného týmu, závislý jen sám na sobě.

„Vše je o penězích a o sponzorech. Cesta je finančně náročná, vyjde celkově na 90 tisíc. Beru s sebou pouze jednu členku expedice, kamarádku Aničku, která bude vše dokumentovat z nafukovacího člunu, který při plavání potáhnu za sebou na opasku,“ uvedl rodák z Přerova žijící v Praze.

Foto: Pavel Poljanský

Pavel Poljanský potáhne za sebou ve vodě nafukovací člun s technikou a členkou expedice Annou.

Cílem je zdolat úžiny mezi pevninou a ostrovy Isla del Sol (posvátný ostrov Inků) a Isla de la Luna. Dobrodruh plánuje překonat přibližně sedm kilometrů. Trasa bude riziková a na pomoc domorodců nemůže spoléhat.

„Domorodci vůbec neumí plavat. Pro ně je Titicaca posvátnou záležitostí, a jakmile do vody někdo klesne, má to tak být. Nezachraňují, nechají vás napospas vodě. Nejrizikovější část během plavby bude asi na otevřené vodě, kdy se počasí může změnit během chvilky a do půlhodiny máte třeba třičtvrtěmetrové vlny. Na člunu nebudeme mít vesla, takže jediná tažná síla budu já,” konstatoval Poljanský.

Jezero Titicaca

Jezero se nachází v Centrálních Andách. Jeho západní část patří Peru, východní část Bolívii. S rozlohou 8562 km² je největším jezerem v Jižní Americe a zároveň největším vysokohorským jezerem na Zemi. Leží ve výšce 3812 m n. m. Propadlina jezera je tektonického původu a v nejhlubším místě sahá až do tří set metrů.

Kromě velké výzvy ponořit se do temných vod jezera Titicaca by plavec chtěl v průběhu čtrnáctidenního pobytu v Bolívii znovu pokořit i ledovcové jezero Laguna Glacial ležící 5400 m n. m. Naposledy ho přeplaval loni v září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám