Hlavní obsah

Žena dominuje ultrakonzervativní branži alkoholu. A jen těžko se to změní

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Joanne Mooreová je odbornicí na slovo vzatou v oblasti ginu. Ačkoliv je alkoholový průmysl obvykle světem mužů, tato žena se jím prodírá již 20 let a za tu dobu si v něm udělala velmi dobré jméno. Už deset let funguje jako master destiller, což je pozice, ke které se mnozí nedostanou během celé své kariéry. Jenže Joanne Mooreová si šla za tím, co jí šlo a co ji bavilo.

Foto: archiv Joanne Moore

Světová odbornice na gin Joanne Mooreová

Článek

Jste zodpovědná za 40 procent ginu vyráběného ve Velké Británii a 20 procent aktuální celosvětové produkce ginu. Nemůžu začít jinak než zcela základní otázkou - jak se k něčemu takovému člověk dostane?

Poměrně snadno. Vystudovala jsem chemii a začala jsem pracovat v palírně. Začala jsem tam v roce 1996 jako správce laboratoře a upřímně jsem nečekala, že budu v té firmě pracovat ještě o 20 let později. Můj nadřízený odešel poměrně záhy a já jsem se stala člověkem zodpovědným za kvalitu produktu.

Co to změnilo?

V ten moment jsem se už nezajímala jen o určitý odborný segment výroby, ale opravdu o celý proces, včetně finálního lahvování. Musím říci, že jsem si tuto fázi opravdu užívala. Bylo to něco nového. Začala jsem pracovat po boku hlavního lihovarníka a pomáhala jsem mu vytvářet giny.

Takhle to zní docela jednoduše, jenže on by něco takového asi nemohl dělat zrovna kdokoliv z ulice, že?

Přišlo se na to, že mám v tomto ohledu docela velký talent. Samozřejmě musíte vyjma znalosti celého procesu mít zejména velmi dobře vyvinutý čich, chuť a následně se svými smysly umět pracovat.

Když jste se v tom tolik našla, asi bylo vaše další působení ve firmě poměrně jednoznačné.

Docela ano. V roce 2006 jsem se stala po odchodu hlavního lihovarníka já teprve sedmým hlavním lihovarníkem v historii firmy. 'Teprve' říkám kvůli tomu, že jsem sedmou osobou za 255 let. Začalo se v roce 1761 a opravdu se přede mnou na této pozici vystřídalo jen šest osob. A měla bych podotknout, že mužů - jsem první ženou, která se této role ve společnosti ujala.

Šest osob za 255 let, to je průměr více než 42 let na osobu. Je patrné, že nejde o práci, ze které by se za rok či dva odcházelo.

To opravdu ne. Pro mé předchůdce to bylo rozhodně celoživotní poslání.

Neměla jste to trochu těžší jako žena? Uznávali vás vaši kolegové hned od začátku? Přeci jen svět alkoholu je stále převážně světem mužů.

Víte, v práci jsou vždy nějaké výzvy. A moje matka mě učila, že člověk nemusí vyhrát každou bitvu k tomu, aby vyhrál celou válku. Proto by si měl vybírat své bitvy velmi pečlivě. Je to podobné jako v manželství. Vyberete si svou bitvu a pak se snažíte patřičně vhodně a dobře argumentovat.

Foto: archiv Joanne Moore

Joanne Mooreová

Hezky řečeno. Asi se v tuto chvíli sluší zmínit, že nejste zodpovědná za výrobu jediné značky ginu, ale mnoha. Zodpovídáte za produkci ginů BLOOM, Berkeley Square London Dry, Opihr Oriental Spiced Gin a Thomas Dakin Gin. A navíc zodpovídáte za destilaci Greenall's Original Gin. To je opravdu široká škála velmi odlišných ginů. Měla jste k ginu vztah vždy? Byl to váš oblíbený alkohol?

Moji rodiče si rádi sem tam dopřáli gin s tonicem, takže to byl brzy i můj oblíbený koktejl. Giny se navíc opravdu velmi liší a to mě na tom všem od začátku bavilo.

Můžete mi popsat, jak ochutnáváte gin a hodnotíte jeho kvalitu? Hezky od samého počátku...

Degustace a hodnocení ginů je velmi obdobné jako u jiných alkoholů. Nejprve zkontrolujete vizuální stránku - zda je gin čistý a není zakalený. Extrémně důležitý je pro mě čich, podle kterého poznám, co danému ginu třeba ještě chybí. Přivoním si k němu nejdříve v plné síle a poprvé si jej pro sebe vyhodnotím. Následně přidám do sklenky trochu vody a ještě přivoním znovu, protože ta voda pomůže často uvolnit další utajené aroma. Teprve poté ochutnám.

Při jaké teplotě?

Pokojové. Což samozřejmě není způsob, jakým jej lidé pijí běžně. Jenže kdybych jej nachladila, mohla bych tak potlačit chutě a aroma. Pro mnoho lidí by to asi nebylo to úplně nejpříjemnější, ale z technického pohledu je to pro mě nejlepší způsob, jak vyhodnocovat kvalitu ginu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám