Hlavní obsah

Jak na skvělý vánoční punč bez bolehlavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Punč je pití, které pouliční prodejci často degradovali až na úplné dno. Přitom, když se připraví ze správných surovin a správným způsobem, jde o skvělé pití vhodné pro sváteční atmosféru. To alespoň tvrdí úspěšný český barman Tomáš Kučera, který se věnuje osvětě v pití tvrdého alkoholu v České republice. Je zajímavostí, že působil i jako osobní barman herce Roberta de Nira.

Foto: Profimedia.cz

Jak na skvělý punč?

Článek

Alkohol, cukr, citrón, voda a čaje či koření – to jsou původní složky punče. Pokud se punč v dnešní době podává na párty, bývá zvykem, že obsahuje menší množství alkoholu než klasické koktejly a většinou se vyrábí z rumu. To ale není pravidlem. Může obsahovat i víno, gin případně i jiný alkohol. Podává se obvykle ve velkých nádobách - bowlích.

„Inspirací pro vytvoření mého mixu byla myšlenka podtrhnout medový tón v chuti whisky, kterou jsem pro tento punč zvolil. Proto jsem do punče zahrnul kvalitní hruškový mošt z máslové medové hrušky a džus ze zeleného jablka v kombinaci s domácím perníkovým sirupem,“ představil recepturu Kučera.

Medový punč podle Tomáše Kučery
hruškový mošt8 cl
džus ze zeleného jablka6 cl
Jack Daniel's Honey4 cl
čerstvá limetová šťáva2 cl
domácí perníkový sirup (perník, muškátový oříšek, skořice)1 cl
Foto: archiv Tomáše Kučery

Silvestrovský punč podle Tomáše Kučery

Jako ozdoba punče poslouží třeba rozlomená celá skořice či medový perníček, popřípadě nasušené křížaly. Váš ranní stav bude však ovlivňovat nejen množství vypitého alkoholu, ale taktéž jeho kvalita, vaše psychické rozpoložení a zdraví. Každopádně však můžete tělu na Silvestra pomoci vyšší konzumací vitamínů, s důrazem na ty ze skupiny B.

Zapíjení tvrdého alkoholu sklenkou vody není od věci a před spánkem pomůže sprcha. A pokud nepatříte mezi odpůrce, kterým by jeho konzumace sama o sobě způsobila nevolnost, dejte si ráno dvě deci rajčatového džusu.

Recepty na vanilkové rohlíčky s ořechy a mandlemi

Vánoce

Vánoční punč z vína

Foto: Profimedia.cz

Vánoční punč

INGREDIENCE

  • 500 ml červeného vína
  • 200 ml rumu
  • 750 ml slabého čaje
  • 100 g cukru (krystal)
  • 3 pomeranče
  • citron
  • 2 hřebíčky
  • kousek skořice (celá)

POSTUP:

  1. Čaj smícháme s cukrem, pomerančovou a citronovou šťávou a vše přivedeme k varu.
  2. Pak přilijeme rum s vínem a přidáme koření.
  3. Punč opět zahřejeme až k bodu varu.
  4. Horký vánoční punč naléváme do nahřátých sklenic.
  5. Každou sklenici zdobíme polovinou plátku pomeranče a citronu.

Reklama

Výběr článků

Načítám