Hlavní obsah

Hvězdné kuchaře ohrožuje Watson. Je to superpočítač

Novinky, vpl

Před několika lety se Brit Jamie Oliver těšil pověsti nejzářivější hvězdy v očích většiny amatérských kuchařů. Dnes se velmistři vařečky neprofesionálové pídí po kuchařkách Yotama Ottolenghiho. Oběma však vyrostla konkurence v podobě supermozku bez tváře, který všechny své rivaly - zatím - velice snadno odstranil z cesty.

Foto: www.ibmchefwatson.com

Virtuálního kuchaře si může vyzkoušet každý. Neotřelé recepty opravdu nechybí...

Článek

Nikdo nedokáže vysypat z rukávu víc receptů než šéfkuchař Watson. Tolik, že by mohl každého ze sedmi miliard obyvatel zeměkoule pohostit každý den jejich života jinou pochoutkou. A ještě by mu zbyly trilióny receptů. To nezvládne žádný člověk a Watson také není lidská bytost. Seznamte se se superpočítačem firmy IBM, pojmenovaným po někdejším šéfovi koncernu Thomasi Watsonovi.

Světovou proslulost si počítač vydobyl už v dětském věku, přesněji řečeno ve stadiu prototypu. Zkraje roku 2011 vystupoval v americké televizní kvízové soutěži Jeopardy!, obdobě českého Riskuj! Změřil síly se dvěma vyzyvateli, kteří v ní předtím vyhráli rekordní sumy – a oba snadno rozdrtil. [celá zpráva]

Fantazie bez hranice

Letos v létě spustil Watson anglický web ibmchefwatson.com. Každý amatérský kuchař, který se k němu připojí, může zadat třeba jedinou ingredienci, aby mu Watson na oplátku doplnil nejméně tři další. Pokud o to zájemce stojí, vychrlí postupy, jak je zkombinovat.

Příklad – sestavu pivo, brambory, rajčata, petrželka přenese do pivních tacos, malých plněných tortill, či frikasé na pivu. Přidá další varianty – podle toho, zda upřednostňujete kuchyň thajskou, kreolskou či ruskou nebo zda se rozhodnete pro vegetariánské, veganské či bezlepkové zpracování.

„Jeho fantazie mi vyrazila dech. Zahrnul mě chuťovými kombinacemi, které člověk nevymyslí: takhle vaří jen robot. Nemá naše předsudky, proto se nebojí skládat vše nejpodivuhodnějšími způsoby,” hodnotí Frank Fleschner, který si v týdeníku Focus s Watsonem povídal.

Umí se hodně učit

Vědci, kteří robotu vdechli život a povýšili jej na kuchaře, ho „nakrmili“ údaji. Spolykal deset tisíc receptů, data o stylech vaření, chemii potravin, chutích a příchutích, nutričních hodnotách, o tom, co se k čemu nejlépe hodí. Protože ho vybavili umělou inteligencí, snadno zvládne kombinování, analýzu, vyhodnocení.

A počet kreací: Vyjadřuje ho číslo deset na osmnáctou. „Čím více duševní stravy obdrží, tím lepší bude. Dokáže se učit,“ vysvětluje Florian Pinel z IBM.

Šéfkuchaři, kteří s ním spolupracují, se však nebojí, že by je někdy záhy připravil o práci. „Palačinku ve vzduchu naštěstí obrátit neumí, zatím, takže zůstáváme v bezpečí,“ směje se Jamie Briscione, jeden z těch, kdo stáli u kolébky Watsona  kuchaře.

Reklama

Související články

Jak jsme vařili mediální ležák

Pivo pije v naší zemi většina lidí a za pivaře se vydává opravdu leckdo. Pokud by ale došlo na popsání průběhu vaření piva, zvládl by to uspokojivě nejspíš jen...

Výběr článků

Načítám