Hlavní obsah

Jak nejlépe probudit chuťové buňky? Posnídat šampaňské

Novinky, Jakub Kynčl

Málokdy se vám naskytne možnost dvojrozhovoru s muži, kteří ve světě šampaňského něco znamenají. Přestože jsou přímými konkurenty, vycházejí spolu skvěle a často si přizvukují. O šampaňském s námi mluvili prezident champagne domu De Venoge Gilles de la Bassetiere a chef de cave domu Mailly Grand Cru Sebastien Moncuit. Jejich zanícená slova o šampaňském jsou tou nejlepší pozvánkou na akci Grand Jour de Champagne, která se v Praze koná příští týden.

Foto: Novinky

Sebastien Moncuit (Mailly Grand Cru) a Gilles de la Bassetiere (De Venoge)

Článek

Kdybyste se měli zamyslet nad tím, co vaše značky v oblasti champagne odlišuje od konkurence nejvíc, co by to bylo?

Gilles de la Bassetiere (GdlB): My v De Venoge produkujeme všechny styly šampaňského, které je možné v oblasti najít - od Blanc de Blancs přes Blanc de Noirs či Rosé až po Chardonnay. A na jihu Champagne také pěstujeme červené víno. Ve zkratce, snažím se lidem ukázat všechny možnosti, jaké tato výjimečná oblast nabízí. Šampaňské se dělá z vína. A abyste měli dobré šampaňské, musíte nejdřív vytvořit dobré víno.

Sebastien Moncuit (SM): U nás to je podobné, jen s tím ohledem, že využíváme něčeho speciálního, a to je výjimečná půda, na které se náš šampaňský dům nachází. Klasifikována jako Grand Cru byla již v roce 1920 a pro naše hrozny je velmi specifická čerstvost, mineralita a dokonce i slanost vycházející právě z této půdy. Navíc, a to je v oblasti Champagne docela výjimečné, pracujeme s hrozny pouze z jedné vesnice. Pro nás je tedy důležité tuto výjimečnost co nejlépe uchovat v našich vínech.

Nelze si nevšimnout zvyku, který mají některé země na jih od České republiky. Ráno se tam v lepších hotelech často začíná právě sklenkou šampaňského. Nahlížíte na pití šampaňského v ranních hodinách jako na výstřelek, nebo něco normálního?

GdlB: Co se mě týče, tak já si dám rád sklenku šampaňského klidně i brzy ráno, jak jsem z Champagne zvyklý, a je to za mě úplně v pořádku. (smích)

SM: Dát si ráno sklenku šampaňského extra brut je skvělý nápad, protože je to velmi čerstvé víno a skvěle nastartuje chuťové buňky.

Kdy jste si naposled dopřáli šampaňské ráno?

SM: Včera. Pokud se dá za ráno považovat i půl jedenáctá...

Myslím, že dá. Každopádně poměrně zajímavě se přibližujete tomu, co mi v rozhovorech říkají i odborníci na rumy - že je nejlepší je degustovat před obědem.

GdlB: Já jsem sice šampaňské včera nesnídal, ale musím potvrdit, že je to podobně i se šampaňským a nejlepší doba na jeho ochutnávání je kolem jedenácté hodiny dopoledne. Vaše chuťové spektrum ještě není zastřené obědem a je velmi vytříbené. Co se týče toho pití v ranních hodinách, mám za to, že je to původně francouzský zvyk. Pak se to rozmohlo a dostalo se to třeba i do Států a do Indie, jako takové nalákání lidí na brunche. Šampaňské ráno nepijeme pravidelně, ale pokud ochutnáváme nějaké nové cuvée, obvykle tak činíme právě koncem ranní doby.

SM: Pod to bych se podepsal.

Jak to je u párování jídel se šampaňským? Vidíte v tom budoucnost? Myslíte, že se někdy něčemu takovému budou věnovat i lidé doma anebo si tento luxus jen občasně dopřejí v restauracích?

GdlB: Jak jsem řekl už počátkem rozhovoru, my v De Venoge děláme opravdu všechny druhy šampaňského a z počátku bylo právě důvodem to, aby se daly dobře kombinovat s různými jídly. Třeba u ryby nemůžete udělat chybu - jistě, nejlepší je se Chardonnay šampaňským, ale fungovat to bude i s takovým Pinot Noir. Foie gras s Blanc de Noirs jsou fantastická a šampaňské se sýry jsou další samostatná kategorie. A šampaňské jako aperitiv? Nezapomeňte na parmazán, je to neskutečná kombinace!

Z toho, jak jste se rozpovídal, je vidět, že v tom budoucnost spatřujete...

SM: Jistě. K tomu se člověk jednoduše časem dostane a přijde na kombinace, kterými může překvapit i doma. Já k jídlům nejraději přiřazuji Blanc de Noirs, tedy bílé šampaňské z modrých hroznů. Nechci být příliš technický, ale to víno má strukturu vína Pinot Noir, a pokud byste pracovali pouze s aciditou vín, kombinace by vám příliš nevycházely. Jakmile si ale začnete uvědomovat strukturu, tak prozřete a dostanete se třeba právě ke zmíněné kombinaci foie gras se šampaňskými Blanc de Noirs.

Podíváte-li se na český trh, jak jej vnímáte?

GdlB: Je poměrně stálý a velmi sofistikovaný. Lidé jdou více po speciálních ročníkových šampaňských a výjimečných cuvée než po těch základních šampaňských, to je poměrně neobvyklé. Osobně si to vysvětluji tak, že na rozdíl třeba právě od Francie tu pije šampaňské jen určitý zlomek populace, který si může dovolit pít dražší šampaňská. Mám ale za to, že jako v zemi produkující víno se i mnoho jiných lidí dostane k šampaňským, i když třeba  jen k těm základním.

Hodnotit letošní sezónu je možná ještě předčasné, ale jaký byl předchozí rok pro šampaňské?

SM: Fantastický. Složitý kvůli slabé zimě, ale nakonec se vše vyvinulo skvěle. Na konci srpna jsem se o loňskou úrodu docela bál, protože byl srpen poměrně chladný a vlhký. A nebyl jsem sám, obávali se všichni. Nicméně pak přišlo pozdní léto - pro nás zázrak.

GdlB: Máme se na co těšit. Někteří říkají, že to byl podobný závěr léta jako při velmi úspěšné sezóně 1959. Ale to jsem tu ještě nebyl, tak těžko porovnávat.

SM: Z toho, co jsem už měl možnost ochutnat, budou šampaňská s ročníkem 2014 na etiketě opravdu skvělá...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám