Hlavní obsah

Valihrachovo chardonnay opět sklízelo úspěchy ve Francii

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krumvíř

Dva vzorky, dvě ocenění. Největší světová přehlídka vín jediné odrůdy byla opět úspěšná pro Josefa Valihracha z Krumvíře na Břeclavsku. Na akci poslal dva vzorky a Česká republika tak má jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili. Soutěžní přehlídka vín Chardonnay du Monde, jejíž dvaadvacátý ročník se uskutečnil v polovině března ve francouzském Château des Ravatys, je nejvýznamnější akcí, věnovanou jediné odrůdě.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Josef Valihrach se svými nejúspěšnějšími víny Chardonnay.

Článek

V pátek organizátoři uvolnili výsledky akce. Valihrachovo Chardonnay ročníku 2011 dosáhlo na zlatou medailí, stejné víno z úrody roku 2013 získalo stříbrnou medaili. Valihrach výsledkem navázal na loňský ročník, kde jeho víno z ročníku 2005 bylo absolutním vítězem.

„Já jsem po loňském překvapivém úspěchu už zvažoval, že se soutěže nezúčastním. Byl to vloni takový úspěch, jaký se už nedá překonat. Nakonec mi to ale nedalo a dva vzorky jsem poslal,“ řekl Právu vinař.

Pořadatelé svou akci omezují, nechtějí, aby počet přihlášených vín překonal tisícovku. Letos tak porotci hodnotili 826 vzorků vín z jednačtyřiceti zemí. Po čtyřech dnech hodnocení bylo jasné. Valihrach slaví další úspěch.

Chardonnay se v Krumvíři daří

Chardonnay je v rodinném vinařství v Krumvíři na Břeclavsku hojně zastoupeno, zabírá značnou část vinic. Na Chardonnay du Monde vyneslo Valihrachovi největší úspěch vloni, ocenění sbíral ale i v předchozích letech. S Chardonnay ročníku 2007 dokonce v roce 2011 vyhrál velkou světovou přehlídku Concours Mondial de Bruxelles.

Za úspěchem chardonnay z Krumvíře na mnoha soutěžích je podle vinaře obdobný typ půdy i klimatických podmínek, jako jsou ve francouzské oblasti Burgund a Champagne. Svou roli mohla sehrát i skutečnost, že si sazenice pořídil vinař ve Francii.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám