Hlavní obsah

Barman Sonny N Thanh: Do svého řemesla promítám část sebe

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barmanské řemeslo je populární, líbivé, ale není pro každého. Práce po nocích a mezi lidmi pod vlivem alkoholu není pro každého. Sonny N Thanh se narodil ve Vietnamu a od svých tří let žije v České republice. V poslední době pracuje ve vyhlášeném pražském baru Tretter's a bojuje s dalšími předními českými barmany o účast ve světovém kole barmanské soutěže Diageo Reserve World Class.

Sonny N Thanh předvádí přípravu svého soutěžního koktejluVideo: Novinky

 
Článek

Pracujete ve vyhlášeném baru, jste schopný tvořit velmi neortodoxní koktejly - to mě vybízí k první otázce - jak dlouho se věnujete barmanštině?

Bude to už nějakých šest let. Tehdy jsem skončil v kanceláři a hledal jsem nějakou novou výzvu. Přihlásil jsem se na barmanský kurz, kde mě ta práce nadchla. Postupně jsem začal jít víc a víc do hloubky, až mě to pohltilo.

Kde jste začínal?

Kavárny a music cluby, tak jak to podstupuje většina barmanů. Je kuriózní, že jsem se po letech zase vrátil do Tretter's. Vrátil říkám kvůli tomu, že právě zde jsem podstoupil ten barmanský kurz, který vše odstartoval.

Narazili jsme na vás v rámci světové barmanské soutěže Diageo Reserve World Class, která vstoupila do letošního úvodního kola. Proč jste se rozhodl do soutěže přihlásit?

Barmanských soutěží je mnoho, ale tahle mi přišla jiná než ty ostatní. Víc se v ní klade důraz na kreativitu a pečlivost barmanů. Každý barman na sobě musí pracovat a pro mě je tato soutěž velká výzva.

Dal jste dohromady koktejl, který jasně odkazuje na váš asijský původ - formou servírování a částečně i ingrediencemi. Proč jste se rozhodl právě pro něj?

V užším výběru těch barmanů, kteří v této soutěži bojují, už vám každý dokáže připravit dobrý koktejl. K tomu, abyste uspěli, musíte tedy přidat něco navíc. Řekl jsem si tedy, že bych mohl využít toho, že jsem v něčem odlišnější od jiných barmanů. A hlavně mám za to, že jakýkoliv lepší koktejl by neměl jen dobře chutnat, ale měl by mít i svůj příběh. Pohádku, která bude třešničkou na tom dortu.

Proč je prezentace koktejlu taková, jaká je?

Chtěl jsem koktejlem prezentovat sebe i barmanskou práci jako takovou. Postupně jsem tedy skloubil několik myšlenek, až vznikl tento koktejl.

Když mluvíme o určitém asijském odkazu vašeho koktejlu - narodil jste se ve Vietnamu nebo v České republice?

Narodil jsem se ve Vietnamu a s rodinou jsme se sem přestěhovali, když mi byly tři roky. Když je čas, tak se tam rád vracím za širší rodinou.

Plníte si prací své sny?

Přibližuje mě k nim. Každý barman si asi představuje, že bude dělat jednou nějakého manažera v hotelovém či barovém provozu anebo si otevře svůj bar. A to je i můj cíl. Možná je to smělý nápad, ale jednoho dne bych se rád vrátil do Asie, kde je barmanství ještě na nižší úrovni, než je tady v Evropě. Chtěl bych se teď sám inspirovat prací ostatních a posléze bych třeba rád naopak já inspiroval začínající asijské barmany...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám