Hlavní obsah

Podnikavý mladík založil zastavárnu na použité tenisky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V newyorské čtvrti Harlem vznikla první zastavárna použitých tenisek na světě. Založil ji šestnáctiletý Chase Reed, který nabízí půjčky za staré páry tenisek, napsal list The Times. Zákazníky tu uvítá jasně osvětlená místnost, kde jsou na holých, cihlových zdech vystavené vzácné a sběratelsky cenné kousky.

Foto: Profimedia.cz

Tenisky mohou mít i vysokou hodnotu, stačí, když jsou něčím unikátní.

Článek

Chase Reed nejprve prověří, zda nabízená obuv splňuje jeho požadavky, a pak za ni nabídne půjčku ve výši jejich tržní ceny. Vyplatit je zastavitel může do 90 dní s úroky 20 dolarů (asi 500 korun) měsíčně.

„Chodí sem lidé, co potřebují zaplatit školné. Chodí sem lidé, co se snaží zaplatit nájem. Byl tu člověk, co potřeboval zaplatit za pohřeb, a nebožtík byl opravdu blázen do tenisek," dodal Reed, který zaměstnává deset lidí a na svůj podnik dohlíží vždy po škole.

Mladík začal sbírat a vyměňovat tenisky, když mu bylo 14 let. Pokračoval tak v trendu, který začal v roce 1985, kdy si Michael Jordan obul na zakázku vyrobený pár bot značky Nike v zápase za basketbalový tým Chicago Bulls. Poté začali znalci vyhledávat méně obvyklé druhy tenisek, sbírat je, kupovat a prodávat.

Na myšlenku ho přivedla výhrůžka otce

V loňském roce upoutal pozornost případ osmnáctiletého mladíka na Manhattanu, který odmítl nabídku na 98 000 dolarů za své tenisky - šlo o pár navržený a podepsaný raperem Kanye Westem.

Nápad na takto specializovanou zastavárnu prý Chase Reed dostal poté, co si šel zase jednou půjčit peníze od svého otce a ten mu pohrozil, že mu jako zástavu zabaví jeho sbírku tenisek, která v té době měla hodnotu už asi 30 000 dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám