Hlavní obsah

Král z Landsbergu je nejprivilegovanějším vězněm Německa

Novinky, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věznici v bavorském Landsbergu v roce 1924 psal své „dílo“ Mein Kampf Adolf Hitler, ale od loňského června je v německém povědomí spíše známa tím, že si tam měl odpykat tři a půl roku Uli Hoeness (63), bývalý šéf fotbalového klubu FC Bayern, za daňový únik ve výši 28,5 miliónu eur. Krátce po nástupu k výkonu trestu 2. června dostal Hoeness přezdívku „král z Landsbergu“.

Foto: Profimedia.cz

Ulrich "Uli" Hoeness

Článek

Proč král z Landsbergu? Hoeness dostal přidělenou celu číslo 108, kterou před jeho příchodem nově vymalovali a vyměnili matrace do lůžka. Občas za ním prý zašla „na kávičku“ šéfka věznice.

Exmanažer měl k dispozici větší celu než ostatní, sprchu a WC mimo místnost, rotoped pro udržování kondice, sprchovat se mohl kdykoli na nemocničním oddělení teplou vodou, zatímco vězni „druhé třídy“ směli jen pod studenou sprchu a v určitý čas, napsal týdeník Der Stern po rozhovoru s Oliverem K., který sedí za podvody.

Na dotaz zpravodajské televize n-tv, zda má Hoeness privilegia, věznice sdělila: „Podmínky pro pobyt vězně určuje bavorské ministerstvo spravedlnosti.“ To prohlásilo, že se „musí chránit právo a zákon a také osobní práva vězně Hoenesse“.

Proto mohl „král z Landsbergu“ přijmout dvakrát večerní návštěvu – bavorského expremiéra a šéfa vládní CSU Edmunda Stoibera, ale i manažery včetně šéfa Adidasu, a to mimo společné prostory a bez záznamu do speciální knihy. Ostatní smějí dvakrát za měsíc přijmout návštěvu na dvě hodiny v určené místnosti.

Vánoce doma

Hoenesse nesvazovala omezení, ani pokud jde o tisk a nákupy – měl předplaceno několik časopisů i deníků a kromě toho směl nakupovat za několik set eur, zatímco ostatní, kteří neměli ve věznici práci, mohli vydat maximálně 47 eur měsíčně. Nemusel se v poledne stavět do fronty na jídlo, protože dostával vlastní, které si mohl ohřát v nemocniční mikrovlnce. Za dobré chování dostal Hoeness třídenní vánoční dovolenou – přijela si pro něj manželka a poprvé směl přespat mimo věznici. Totéž se opakovalo i koncem roku.

Už předtím se objevily zprávy, že prominent by mohl brzy získat zvláštní status, který mu umožní každé ráno jít ve svém vlastním oblečení a s vlastními penězi za prací (tu mu nabídl jeho klub v oddělení mládeže) mimo věznici a vracet se jen na noc. Venku by mohl mít mobil a laptop. Do zahraničí však nesmí.

Jeho advokát připomněl, že by se po práci nemusel vracet do Landsbergu, ale přespat třeba v pobočce Rothenfeld u Starnbergerského jezera nebo v Mnichově. Odtud už je podle agentury DPA krátká cesta k tomu, aby mu počátkem března 2016 příslušný zemský soud převedl zbývající polovinu trestu na podmínku a Hoeness byl na svobodě. Německý satirik Dieter Hallervorden k blahovolnému postupu bavorských justičních úřadů vůči Hoenessovi prohlásil, že „všichni lidé jsou si rovni, ale mnozí jsou rovnější“, za což se mu dostalo potlesku i nevole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám