Hlavní obsah

Švýcarský letecký den přilákal na úchvatnou show 80 tisíc lidí

Novinky, Jakub Kynčl (Payerne)
Payerne

Velké letecké dny se ve Švýcarsku konají jednou za deset let. Jenže tentokrát bylo vše ještě o to významnější, protože letos v zemi helvétského kříže proběhnou hned tři významná výročí. Proto také není jen jeden letecký den. V Payern se totiž lidé baví leteckými exhibicemi celé čtyři dny, včetně příštího víkendu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vystoupení Patrouille Suisse s letounem A330

Článek

Během prvního dne se vyjma švýcarských leteckých sil předvedly také ty francouzské, španělské či chorvatské. Pro českého diváka bylo pak svým způsobem speciální vystoupení The Patrouille Breitling či též Breitling Jet Teamu. Piloti totiž létají na strojích L-39 Albatros.

Letecký den v PayerneVideo: Jakub Kynčl, Novinky

Ve vzduchu se také ukázalo letadlo, které je mnohými odborníky i laiky považováno za vůbec nejkrásnější, které kdy bylo vyrobeno. Ano, ve vzduchu se objevil letoun společnosti Lockheed - Super Constellation. Ten udělal kolem letiště v Payerne pouhé dvě otočky, i tak ale vzbudil obrovskou pozornost.

Trojité výročí

Samozřejmě, největší aplaus se dostal místnímu leteckému týmu Patrouille Suisse, který v letošním roce slaví kulaté 50. výročí. Airbus A-330 tak stylově doprovodily stroje F-5 Tiger. A jaká že jsou ta další dvě výročí? Švýcaři slaví letos 100 let vojenského letectví a 25 let akrobatického leteckého týmu PC-7, který jak už název napovídá, létá na švýcarských strojích Pilatus.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Bitevní vrtulník Eurocopter Tiger

Z dalších vystoupení pak jistě stojí za jmenování klasický americký Mustang P-51, MIG-29 od našich polských sousedů, Junkers Ju-52 či Lockheed P-38 Lightning v barvách Red Bullu. Z helikoptér stojí za zmínku Eurocopter Tiger EC665 a Super Puma. Pozornost vzbudily i lety, které kombinovaly historické stroje a supermoderní stíhačky.

Davy lidí, 20 tisíc aut

Na leteckou slavnost si našlo cestu i několik desítek Čechů. Dva z nich seděli mezi diváky hned v první řadě. „Přijeli jsme s prastrýcem podívat se na leteckou show z Nýrska. Noc v autobuse sem a večer zase zpátky, ale za ten zážitek to stojí. U vchodu na show jsme byli před osmou a získali jsme bezvadná místa. Nejvíc se těším asi na Jetmana (pozn. red.: Známý pilot Yves Rossy létající na speciálním křídle), který je sám taková malá stíhačka,” řekl Novinkám český nadšenec.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Letiště v Payerne zaplnilo v sobotu celkem 80 000 lidí. Sedmnáct tisíc z nich dorazilo vlakem, zbylí přijeli 20 tisíci automobily. A ačkoliv byla doprava značně zpomalená, žádný několikahodinový dopravní kolaps se nekonal. Švýcaři neváhali a dokonce vypravili i několik speciálních vlaků, aby běžným spojům trochu ulevili.

Tip: Nepřehlédněte naši velkou obrazovou galerii z tohoto leteckého svátku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám