Hlavní obsah

Nejdražší láhev mezcalu na světě stojí 1,5 miliónu korun

Novinky, jky

Minulou středu byla v mexické metropoli představena pravá alkoholická perla. Láhev odhalil gigant v oblasti luxusních destilátů a jiných alkoholických nápojů, Fernando Altamirano. Je však vhodné podotknout, že uvedení této láhve vytvořené z křišťálu a platiny je tak trochu egomasturbací zmíněné osoby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rekordní láhev mezcalu vyjde v přepočtu na více než jeden a půl miliónu korunVideo: Reuters

 
Článek

Altamirano chtěl stvořením nejnovějšího luxusního kousku oslavit 20 let, po které v této oblasti působí. Na této lahvi mezcalu pracoval podle svých slov dva roky. Křišťálová láhev nazvaná Šamanovo kouzlo je celá potažená platinou. Její tvůrce uvedl, že unikátní láhev ceněná na 74 000 dolarů, tedy zhruba 1,5 miliónu korun, už má svého kupce. Jde prý o francouzského občana, který disponuje kolekcí nejdražších a nejexkluzivnějších vín a likérů na světě.

Uvnitř láhve se pak nachází výběrový mezcal Meshico. Proč nese láhev název Šamanovo kouzlo? Otázku lehce zodpoví už první pohled na zmíněnou láhev. Obraz šamana stvořil umělec pracující s plasty Alejandro Gomez Oropeza.

Šamanovo kouzlo je první umělecký kousek na světě, který obsahuje černý mezcal. Hříšný nápoj byl vyroben výhradně z agáve z jihozápadního regionu Oaxaca a obsah alkoholu má ještě hříšnějších 47 procent. Jde o přísně limitovanou edici, která naplnila pouze 400 lahví.

Červ na dně? Marketingový fígl

„Po 20 letech práce v této oblasti představuji nejdražší, nejexkluzivnější a nejlepší láhev mezcalu na světě. Touto tiskovou konferencí se láhev zapisuje do Guinnessovy knihy rekordů jako nejdražší láhev mezcalu na světě. Nejde tu jen o úspěch Fernanda Altamirana, ale i o úspěch farmářů regionu Oaxaca, odkud tento nápoj pochází. Je to odkaz, který bych jim chtěl věnovat,” uvedl Altamirano.

Mezcal je tradičním mexickým nápojem, nechvalně známým jako ohnivá voda chudých. Pokud byste se však zeptali většiny lidí, obvykle vám jen odpoví, že na dně láhve se běžně nachází červ. Proč? Nehledejte v tom nic složitého. V roce 1950 to napadlo jednoho z výrobců, který měl za to, že by tento krok mohl zvýšit prodeje. A zvýšil. Proto ho tedy později následovalo mnoho dalších výrobců a dnes je to již zcela běžná praxe.

Anketa

Pili jste už někdy mezcal?
ano
23,9 %
ne
76,1 %
Celkem hlasovalo 561 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám