Hlavní obsah

V Americe roste supermuž, přijali jej na všech osm nejprestižnějších univerzit

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojených státech vyrůstá nový génius a není divu, že o tamního středoškoláka Kwasiho Enina se perou nejprestižnější univerzity planety. Sedmnáctiletý syn afrických imigrantů z Ghany, matka i otec jsou ošetřovatelé, letos končí na státní střední škole na Long Islandu ve státě New York, a proto se zúčastnil přijímaček na osm nejexkluzivnějších amerických vysokých škol. Uspěl všude.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče mě učili, že co je zvládnuté na 95 procent, není dobré, říká Kwasi Enin.

Článek

Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Princeton, Yale a Pensylvánská univerzita – všechny tyto univerzity jsou nesmírně prestižní a mladí lidé jsou nadšení, když se dostanou byť i jen na jednu z nich. Enin se dostal na všechny.

„Podal jsem si přihlášku na všech osm, abych měl více šancí dostat se aspoň na jednu,“ svěřil se serveru The New York Daily News. Dokonale ho ovšem ohromilo, když po něm členové The Ivy League – Břečťanové ligy, jak se skupině těchto elitních škol na severovýchodě USA přezdívá – sáhli všichni společně.

Foto: Profimedia.cz

Kwasi Enin řeší problém, který mu závidí snad každý mladý Američan.

Překvapení bylo o to větší proto, že liga letos přijala méně než devět procent uchazečů. Nejpřísnější byl Harvard, který vzal jen 5,9 procenta zájemců.

„Nikdy jsem nic podobného nezažila, a to mám za sebou 15 let praxe,“ svěřila se Nancy Winklerová, která Kwasimovi a jiným studentům na střední škole pomáhá vybrat si povolání. „Bude z něj lídr, ať už si vybere jakýkoliv obor,“ dodala.

Pracuje, sportuje, hraje, zpívá

Kwasi se chce po vzoru rodičů věnovat medicíně, rád by se stal například kardiologem nebo neurologem. Ve volném čase už dobrovolně pracuje na radiologickém oddělení tamní nemocnice – pokud teda neláme rekordy u zkoušek, nevrhá koulí za školní tým, nehraje na violu nebo nezpívá ve sboru.

Foto: Profimedia.cz

Sociální inteligence je u Kwasiho na běžné úrovni, tím se liší od mnohých jiných geniálních lidí.

Génius se bude muset stejně jako ostatní studenti do 1. května rozhodnout, kterou školu si zvolí – a nad kterými naopak ohrne nos. Už nyní ale naznačil svou slabost pro Yale. „Myslím si, že ztělesňuje všechno, co po univerzitě požaduji: rodinnou atmosféru, výborné vzdělání, pestrý výběr studentů a taky finanční pomoc,“ svěřil se.

Yale mimo jiné vystudovalo několik nositelů Nobelovy ceny a žurnalistické Pulitzerovy. Učili se tu také čtyři američtí exprezidenti včetně George Bushe (otce i syna) a Billa Clintona, který se zde seznámil se svou budoucí ženou Hillary Rodhamovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám