Hlavní obsah

EU chce zpět milióny eur za špatně přidělené dotace

Právo, ČTK, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie nařídila vládám členských zemí, aby vrátily celkem 346,5 miliónu eur, tedy v přepočtu 8,8 miliardy korun, z dotací, které dostaly za poslední dekádu neprávem. Přes třetinu z toho má vrátit Řecko. Česka se nařízení netýká.

Článek

Po Řecku požaduje komise zpět 132,4 milionu eur kvůli přetrvávajícím nedostatkům ve výkazech o produkci bavlny, olivového oleje, ovoce a zeleniny. Polsko musí vrátit 92 miliónů eur, Španělsko 49 miliónů eur., Británie s Nizozemskem po 18 miliónech.

Komise uvádí, že se chybné platby objevily v řadě oblastí od pěstování ovoce a zeleniny přes produkci suchého krmiva po chybné refundace za export.

Vracet mají prostředky také Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko i Francie a Německo. V seznamu figurují i Irsko, Itálie, Kypr, Lucembursko, Maďarsko, Portugalsko, Slovensko a Švédsko.

EU v posledních letech udělala v zemědělských subvencích značné škrty. Přesto tyto dotace tvoří kolem 40 procent celkového rozpočtu unie, tedy 55 miliard eur.

Podle AFP se tento konkrétní požadavek Česka sice netýká, ale i zde narůstají pochybnosti o způsobu rozdělování unijních dotací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám