Hlavní obsah

Loňský stavební boom střídá propad, dokončených bytů je o pětinu méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavebnictví v Česku v dubnu dál zrychlilo meziroční pokles na 13,7 procenta po březnovém propadu o 12,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Klesla produkce pozemních i inženýrských staveb. Ubylo také zahájených i dokončených bytů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Produkce v pozemním stavitelství (stavby a opravy bytů a budov) meziročně klesla o 12,8 procenta a výroba v inženýrském stavitelství, které tvoří hlavně dopravní stavby, se snížila o 15,5 procenta.

Počet bytů, které se v dubnu začaly stavět, klesl meziročně o 3,3 procenta na 2614. Stavebníci dokončili 1617 bytů, což bylo proti loňskému dubnu o 17,8 procenta méně.

Stavebních povolení úřady vydaly v meziročním srovnání o 2,9 procenta víc, a to 7119. Orientační hodnota těchto staveb stoupla o 40,5 procenta na 31,1 miliardy korun.

Developeři kritizují byrokracii

„Boom stavebníků, který v minulém roce zařídilo dočerpávání peněz z EU, je pryč, a tak produkce tohoto odvětví padá. Jak se zdá, na obrat si nejspíše ještě chvíli počkáme. Vydaných povolení sice trochu přibylo, ale zatím ani ta aktuálně nejperspektivnější část stavebnictví těžící z realitního boomu – bytová výstavba – nejnovějšími výsledky rovněž neoslnila,” uvedl ekonom ČSOB Petr Dufek.

Někteří developeři si stěžují na pomalé povolování staveb úřady, takže nestíhají pokrýt poptávku po bytech taženou levnými hypotékami.

„Lék na problémy sektoru je jednoduchý: výrazně zjednodušit proces povolování staveb ze třístupňového na jednostupňový. Abychom se v délce získání stavebního povolení nemuseli poměřovat s Irákem, ale raději s vyspělými státy západního světa,” řekl ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec.

Reklama

Výběr článků

Načítám