Hlavní obsah

Rekapitalizace evropských bank by měla být individuální, tvrdí Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Eurozóna by měla přistupovat k rekapitalizaci evropských bank na individuálním základě, nikoli kolektivně. Doporučila to asociace německých bank BdB. Zatímco individuální přístup požaduje Německo, Francie by podle zpráv médií dávala přednost plošné rekapitalizaci z Evropského fondu finanční stability (EFSF).

Článek

„Německé banky svůj kapitál zvýšily a vedou si dobře," řekl v rozhovoru pro televizi ARD výkonná ředitel BdB Michael Kemmer. Dodal, že politici by se měli prozatím držet červencové dohody, podle níž by soukromí věřitelé přispěli k druhému záchrannému úvěrovému programu pro Řecko odpisem 21 procent řeckých dluhů.

Evropští politici v posledních dnech začali vážně jednat o plánu ochrany bank před dopady dluhové krize a případného bankrotu Řecka. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy o víkendu slíbili, že do konce měsíce předloží plán na řešení krize. [celá zpráva]

Stamiliardová injekce do evropských bank

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy podle listu Financial Times řekl, že k jednáním o konečné podobě druhého balíku pro Řecko a rekapitalizace bank se šéfové zemí eurozóny unie sejdou 23. října.

Evropská komise minulý týden navrhla, aby země EU přistoupily ke koordinované akci na rekapitalizaci bank, která by je ochránila před dopady eskalující dluhové krize v Řecku. Mezinárodní měnový fond (MMF) doporučil do největších evropských bank napumpovat 100 až 200 miliard eur (až 4,9 biliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám