Hlavní obsah

Ve Francii je po stávce, život se vrací do normálu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Vlna masivních stávek je ve Francii zřejmě minulostí. Podle sdělení odborů se zaměstnanci všech 12 francouzských rafinérií, kteří v posledních týdnech stávkovali, rozhodli obnovit práci. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Odboroví vůdci v čele demonstrace v Paříži

Článek

Během mnohadenních protestů proti nepopulární penzijní reformě zvyšující o dva roky odchod do důchodu došlo mimo jiné k blokování skladů pohonných hmot, což značně ochromilo francouzské hospodářství. Již ve čtvrtek mělo ale podle úřadů dostatek benzínu a nafty 85 procent čerpacích stanic.

Stávky na železnici podle všeho v pátek již také ustaly. Ukončení stávek bylo hlášeno i z dalších sektorů a míst; do práce se například vrátili po desítce dní popeláři v Toulouse na jihozápadě země.

Stávky polevily poté, co se ve čtvrtek do protestních akcí zapojilo mnohem méně lidí než v předchozích dnech. Lokální stávka podle AFP probíhala v pátek například ještě u Aix-en-Provance, kde asi 300 lidí blokovalo přístup k místnímu logistickému centru.

Nikdo nevyhrál ani neprohrál

Reformu už ve středu bez ohledu na protesty schválil parlament a vláda vyzvala odbory k respektování vůle zákonodárců. Kabinet zároveň nabídl diskusi o dalších sociálních otázkách, především o zaměstnanosti mladých a starých obyvatel.

"Naše odbory nevyhrály, ale ani nic neprohrály. Dokázaly mobilizovat skupiny obyvatel a veřejné mínění proti reformě, kterou považujeme stále za nespravedlivou," uvedl Mohamed Touis z odborové organizace CFDT.

Většina Francouzů podle průzkumů pokládá podobu důchodové reformy za nespravedlivou a podporovala protesty, ale současně krok vlády považuje za nezbytný. Kabinet při prosazování reformy varoval, že v důsledku stárnutí obyvatel a prohlubování státního deficitu by v příštích letech hrozilo zhroucení důchodového systému. V důsledku těchto opatření klesla popularita prezidenta Sarkozyho mezi Francouzi na 29 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám