Hlavní obsah

Restaurace tvrdí, že by je zákaz kouření zničil

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Asociace hotelů a restaurací (AHR) se obává novely antikuřáckého zákona, kterou má mezi svými prioritami vláda Mirka Topolánka. Plošný zákaz kouření v restauračních zařízeních by totiž podle asociace vedl k úpadku malých restaurací a pivnic.

Článek

"Zákaz kouření by se přece měl týkat jen provozoven, v nichž nebude stavebně oddělený prostor pro nekuřáky, a ne všech stravovacích zařízení," řekl ve čtvrtek novinářům generální sekretář AHR Václav Stárek.

Vláda předpokládá, že novela by mohla být projednávána na přelomu letošního a příštího roku. Ta předchozí je přitom v účinnosti teprve od 1. ledna 2006. Nejen vláda, ale i někteří poslanci však poukazují na to, že opatření, která tehdy k ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky novela zákona č. 79/2005 stanovila, jsou málo účinná a vyžadují změnu.

Na rakovinu plic u nás ročně umírá asi pět tisíc lidí a až devadesát procent z nich jsou kuřáci. Přitom nebezpečné může být i pasivní kouření, kdy nekuřáky obtěžuje kouř z cigaret.

K úplnému zákazu kouření ve stravovacích zařízeních proto už přikročily Irsko, Norsko, Itálie, Malta, Švédsko i Skotsko a o jeho zavedení vážně uvažují Anglie a Francie.

Ve hře bude také poslanecká varianta

Svou vlastní předlohu novely antikuřáckého zákona chce už v letošním prvním čtvrtletí předložit poslanec Boris Šťastný (ODS).

Na dotaz Práva, zda je jeho cílem totální zákaz kouření v hospodách a v restauracích, Šťastný už dříve odpověděl: "Úplný zákaz ne. Navrhnu ale, aby ve všech stravovacích zařízeních musely být prostory pro kuřáky a nekuřáky odděleny zdí."

Zmírnit chce naopak zákaz kouření na zastávkách městské hromadné dopravy i na nádražích. "Největší škody působí kouř nekuřákům v uzavřených prostorách. Proto by měla být cigareta zakázána pouze v přístřešcích a na krytých nástupištích, kde se kouř může koncentrovat," je přesvědčen poslanec.

Asociace hotelů a restaurací tvrdí, že není proti vylepšení antikuřáckého zákona.

"V restauracích, které nabízejí jídla, by například mohlo být zakázáno kouřit nejen v době podávání obědů, ale i během snídaní a večeří. Možnost regulovat kouření v restauracích by také mohla mít místní zastupitelstva," domnívá se Stárek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám