Hlavní obsah

Nové auto, které je snad ještě víc originál než 58 let starý vůz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská společnost Lister Motor Company oživí speciální desetikusovou edicí vůz Stirlinga Mosse, který řídil mezi lety 1954 až 1958. A bude to auto přesně podle originálu.

Foto: Lister Motor Company

Lister Jaguar Knobbly Stirling Moss Edition

Článek

Lister Jaguar Knobbly Stirling Moss Edition je přesnou kopií originálu. Přesnou kopí vozu s poznávací značkou MVE 303, který sedlal právě Stirling Moss. A to včetně extrémně náročné hořčíkové karoserie, která na výrobu je tak pracná, že se na ní pracuje čtyři měsíce. Ostatně i postupy výroby Lister zachovává stejné, takže tohle budou opravdové originály.

V trubkovém rámu je pak uložen řadový šestiválec Jaguar o objemu 3,8 litru. Ten má výkon 251 kW (342 k) při 6750 ot./min a točivý moment 400 Nm při 4250 ot./min. Na zadní nápravu pak tyto hodnoty proudí přes čtyřstupňovou manuální převodovku Jaguar D-Type.

Foto: Lister Motor Company

Lister Jaguar Knobbly Stirling Moss Edition

Na 96,6 km/h (0-60 mph) zrychlí auto s hmotností pouhých 841 kg za čtyři sekundy a maximální rychlost je 296 km/h. Kdo do auta usedne, dostane nejryzejší porci jízdních zážitků. Nic není kaleno bezpečnostními, asistenčními, elektronickými a hlídacími systémy. Vše je stará dobrá nezkrocená fyzika.

Kdo si auto za 1 000 000 liber (zhruba 33 miliónů korun) koupí, bude mít stále tu samou karoserii i zeleno-žluté lakování, jen si bude moct vybrat určení – jedna verze je na okruhy a druhá na silnice. První auta kvůli náročné konstrukci a výrobě budou dodána až na podzim roku 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám