Hlavní obsah

Nestatutární ceny získaly filmy Zkouška, Strahinja či Jednotka intenzivního života

Nestatutární ceny karlovarského festivalu obdržely filmy Zkouška, Strahinja, Sborovna či Jednotka intenzivního života.

Foto: Kviff

Z filmu Zkouška

Článek

Cenu mezinárodní filmové kritiky (FIPRESCI) dostal snímek Zkouška (režie  Shawkat Amin Korki). Cena FIPRESCI letošního ročníku MFF Karlovy Vary je spojena se jménem Jana Folla (1951–2021), jednoho z nejvýraznějších českých filmových novinářů.

Cenu Ekumenické poroty má Strahinja (režie Stefan Arsenijević). Ekumenická porota od roku 1994 oceňuje filmy z Hlavní soutěže, které mají nejen vysokou uměleckou úroveň, ale zároveň si kladou důležité otázky týkající se společenských, politických, etických a duchovních hodnot. Vyzdvihuje režiséry, kteří kladou důraz na hledání pravdy, spravedlnosti a naděje v souladu s křesťanskou naukou.

Strahinja vypráví velkolepý humanistický příběh o lásce, který balancuje mezi realistickými, až dokumentárními výjevy a nadčasovou poetikou. Jedná se o film, který tematizuje krutou zkušenost migrace a dodává jí dimenzi eposu, který se postupně překlopí do pašijového příběhu.

Foto: Kviff

Z filmu Strahinja

Zvláštní uznání Ekumenické poroty získala Sborovna (režie Sonja Tarokić).

Sborovna sleduje čerstvě jmenovanou výchovnou poradkyni Anamariju, která neochvějně bojuje o vyšší dobro ve vzdělávací instituci, snaží se proklestit si cestu politikařením a zároveň si udržet vnitřní integritu a pečovat o ostatní.

„Debutující režisérka Sonja Tarokić předkládá výjimečně rozmanitou paletu filmového řemesla, nejen díky hrám se záběry, ale především díky upřímně a lidsky napsaným postavám. Energická, univerzálně srozumitelná a povzbudivá pocta všem pedagogům po celém světě,” uvedla porota.

Foto: Kviff

Film Sborovna

Cena Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří Fedeora oceňuje nejlepší snímek v Soutěži Na východ od Západu. Letos je to Otarova smrt (režie Ioseb „Soso” Bliadze).

Zvláštní uznání Fedeory patří snímku Jednotka intenzivního života (režie Adéla Komrzý), který otevírá citlivé téma paliativní péče a debatu o tom, že smrt je součástí života.

O ceně Europa Cinemas Label, která se uděluje od roku 2003 na pěti evropských festivalech, rozhoduje porota složená z provozovatelů kin ze sítě Europa Cinemas. Jejím cílem je zlepšit propagaci a distribuci vítězných snímků a udržet filmy déle v povědomí diváků. Cena Europa Cinemas Label letos patří filmu Strahinja (režie Stefan Arsenijević).

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám