Hlavní obsah

RECENZE: Proč zemřela Miss Hanoi

Novinky, Stanislav Dvořák

Miss Hanoi je název detektivky Zdeňka Viktory z prostředí českých Vietnamců. Scénáristé vytvořili velmi vděčnou jiskřící ústřední dvojici a hlavní role ztvárnili Ha Thanh Špetlíková s Davidem Novotným.

Foto: Falcon

Ústřední dvojice filmu Miss Hanoi

Článek

Stárnoucí kapitán Kříž je vzteklý, sprostý policajt, kterého život semlel. Celoživotní práce s vrahy a zloději ho naučila jednat tvrdě, agresivně, necitlivě. Jeho opak představuje neuvěřitelně slušná začínající policistka Anička, která je sice Vietnamka a ještě má v sobě zbytky východní výchovy (skromnost, úcta ke starším), ale ve skutečnosti už je spíš Češka, protože ji vychovali český „děda“ a „babička“. (Jde o běžnou praxi stánkařů, kteří odkládají děti k českým rodinám, protože pracují až čtrnáct hodin denně).

Kříž má vést v severních Čechách vyšetřování smrti místního grázla, který už před lety zabil vietnamskou Miss. Podezřelý je i bratr mrtvé dívky. Vyšetřovatel se chová jako neřízená střela. Anička se dostává do neřešitelné situace, na jedné straně stojí její bývalý přítel, tlak matky a příbuzných, na druhé straně pracuje u policie, musí poslouchat rozkazy a nemůže bránit ani tomu, aby neurvalý detektiv řval na váženého bosse stánkařů.

Křížovo chování působí přehnaně, tak brutálně se policie při citlivých případech v cizí komunitě nechová. Vyšetřování vražd vedou vždy velmi zkušení profesionálové a vyšetřovatelé jsou vysokoškolsky vzdělaní lidé. Je jasné, že scenáristé potřebovali vyostřit protiklad mezi dívkou a starým drsňákem. Naopak Anička je tak hodná a čestná, až člověk zapochybuje, jestli někdo takový vůbec může existovat.

Přesto je Miss Hanoi dobrá detektivka, která přináší dost zvratů, zajímavé dialogy a postavy i realistické vylíčení života ve vietnamské komunitě včetně buddhistických obřadů. Většina lidí ve filmu jsou autentičtí neherci.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám