Hlavní obsah

RECENZE: Bude jim patnáct a něco strašně chtějí, jen přesně nevědí co

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva úsměvní hrdinové jedou ve filmu Všechno bude Olma Omerzua ve starém ukradeném autě přes Čechy. Jsou náctiletí a sní o něčem velkém. Může to být dobrodružství v cizině nebo alespoň stopařka.

Foto: KVIFF

Film Všechno bude soutěží na MFF Karlovy Vary o Křišťálový glóbus.

Článek

Rádoby sebejistý puberťák Mára ukradne auto a cestou nabere legračního obltloustlého kamaráda Heduše, který se vybavil paintballovou zbraní a maskováním. Mára utíká od matky, se kterou si moc nerozumí. Jeho hlavní životní autoritou je děda, údajný válečný hrdina.

Když naberou naštvanou stopařku (Eliška Křenková), která se právě pohádala se svým milencem, nabírá road movie humornější směr. Heduš, přerostlé dítě, si je jist, že brzy dojde na sex. Dětinské komentáře kontrastují s chováním stopařky, která je starší a zkušenější než ústřední dvojice.

Hedušovo žvanění rozčiluje i Máru, který je o kapku dospělejší než jeho věrný, ale zcela naivní infantilní kamarád. Stopařka dvojici brzy opouští a kluky čeká cesta za dědou, která ale nabere nečekaný konec.

Příběh dvou teenagerů vyvolává soucit a smích hlavně díky podivínskému Hedušovi a můžeme ho chápat i jako odkaz nebo parodii na klasickou americkou road movie. Mára a Heduš nejsou atraktivní borci, nejsou skuteční renegáti, nemají skutečné zbraně a rozhodně nebodují u žen. Snímek tak vyznívá především dojemně, jako další z mnoha uměleckých obrazů vtipného i trapného dramatu dospívání.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám