Hlavní obsah

Manskij dokumentuje, jak Putin kdysi uchopil moc

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Vitalij Manskij představil na karlovarském festivalu premiérově svůj dokument Svědci Putinovi. Staré záběry, často téměř intimního rázu, ukazují momenty, kdy Putin začal ovládat Rusko.

Svědkové PutinoviVideo: KVIFF

 
Článek

Prezident Boris Jelcin si v roce 1999 ambiciózního šéfa bezpečnostní služby a premiéra Vladimira Putina sám vybral jako nástupce.

Ruská televize ho následně pravidelně ukazovala na všech možných místech při setkáních s občany, i když oficiálně prý žádnou kampaň nevedl. Následné volby vyhrál a pomalu začal kontrolovat nejen státní úřady, ale i podnikání, média, kulturu.

Režisér Manskij měl štěstí, že se shodou náhod dostal do těsné blízkosti nastupujícího vůdce země a vedl s ním osobně laděné debaty, které by už asi dnes vést nemohl.

V domácím prostředí natáčel taky zestárlého a nemocného Jelcina, kterého Putin brzy přerostl, krátce promluvil i Michail Gorbačov. Nikdo z nich ovšem ve filmu neřekl nic šokujícího, nic zásadně nového, co by nepřinesla média během posledních 18 let. Manskij přidal k archívním záběrům svůj velmi osobní komentář.

Značnou pozornost na sebe během celého filmu strhává zlověstná hudba Karlise Auzanse.

Reklama

Výběr článků

Načítám