Hlavní obsah

OHLÉDNUTÍ MFF KV: Přátelská i filmová setkání na festivalu ve Varech

Novinky, Lucie Sieglová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další ročník karlovarského filmového festivalu je za námi, letos už dvaapadesátý. Uplynulých devět dnů bylo chvílemi sice trochu hektických, s čímž se ovšem tak nějak počítá, ale krásných a plných nejen filmových zážitků.

Foto: Petr Horník, Právo

Thurmanová přebrala cenu z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky

Článek

Filmy jsou to hlavní, proč se lidé z celé naší republiky i dalších států sjíždějí začátkem července do Varů. Chtějí v premiérách vidět novinky české i zahraniční, ale i hity z festivalů v Cannes, Benátkách, z Berlinale či Sundance.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Casey Affleck

Jde ale i o milá setkání, předem domluvená s přáteli, rozhovory se zajímavými a mnohdy inspirativními profíky z filmové branže, či náhodná s herci a herečkami, režiséry a režisérkami, zpěváky a zpěvačkami... A že jich kolem Thermalu, kde se to celé děje, a po kolonádě během festivalu korzuje.

Foto: Petr Horník, Právo

James Newton Howard přebral cenu z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky

Delší setkání s Umou Thurmanovou letos vyšlo Marku Ebenovi. (celá zpráva)

Foto: Petr Horník, Právo

S Umou Thurmanovou přijely i její děti (v pozadí)

Foto: Petr Horník, Právo

Uma Thurmanová uvedla v karlovarském letním kině film Kill Bill

Nezapomenutelné ale bylo povídání se Zuzanou Kronerovou, skvělou slovenskou herečkou, velmi známou i u nás, například ze snímků Domácí péče či nověji Bába z ledu. (celá zpráva)

Její vzpomínky na otce Jozefa Kronera, jenž ztvárnil hlavní roli ve filmu Obchod na korze, na dětství i mládí, na rodičovské rady. Ale i na úvahy o emigraci a - samozřejmě, jak jinak na filmovém festivalu - na filmy. Ty, které ji ovlivnily, i jejich režiséry.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dcera představitele hlavní role Jozefa Kronera, herečka Zuzana Kronerová, a syn jednoho z režisérů Elmar Klos mladší

Velmi inspirativní bylo povídání, přestože krátké, fronta fanoušků na podpis totiž byla zase dlouhá, velmi velmi dlouhá, s českou operní divou a velmi šarmantní ženou Soňou Červenou.

O emigraci, úspěchu na světových operních scénách, o pocitu odcizení po návratu do Prahy, i o vystupování na jevišti, které je pro ni ‚největším štěstím‘. (celá zpráva)

Foto: Petr Horník, Právo

Soňa Červená

Aktivní je stále, i ve svých téměř 92 letech. A k tomu ta neuvěřitelná psychická svěžest, vtipnost a celková vitalita... Téma na film, napadne jednoho. A taky že jo. Nese jednoduchý název Červená a vznikl v režii Olgy Sommerové. I na ten diváci v programu narazili.

Emília Vášáryová zase pohovořila o roli šéfky pašeráckého rodinného klanu žijícího na slovensko-ukrajinské hranici v soutěžním filmu Čára, ale také o vztazích zmíněných sousedních států a o tom, že je ‚velké štěstí, že patříme do Evropy‘. I taková témata hovorů na festival patří. (celá zpráva)

Foto: Petr Horník, Právo

Emília Vášáryová

Zakončení pak krásné dámy ponechaly na mužích.

Ceny prezidenta festivalu si v sobotu večer převzali hollywoodský krasavec Jeremy Renner a český režisér a scenárista Václav Vorlíček.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Vorlíček

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeremy Renner na tiskové konferenci v Karlových Varech.

Vary byly plné zajímavých shledání, někdy delších, jindy kratičkých, většinou kvůli spěchu do kina, ať už film zhlédnout, nebo uvést. Těšme se na další, setkání i filmy. 53. ročník MFF KV se pomalu blíží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám