Hlavní obsah

Vavřinec Hradilek o Tenkrát v ráji: Oslovil mě příběh Josky a vidina zážitků ve skalách

Novinky, Lucie Sieglová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvůrci ve středu v Karlových Varech na tiskové konferenci představili snímek Tenkrát v ráji. Vznikl na motivy stejnojmenného románu Josefa Urbana, jenž je také autorem scénáře, a vypráví příběh českého horolezce Josefa Smítky. Do kin film zamíří v říjnu.

Trailer k filmu Tenkrát v ráji Video: DP FILM

 
Článek

Ve své době nejlepší český horolezec Josef Smítka odmítl nastoupit k totálnímu nasazení v Říši a několik let se před německými úřady a gestapem skrýval ve skalním městě Českého ráje, podporován kamarády z řad českých a německých horolezců.

Foto: DP FILM

vavřinec hradilek

Ačkoli je hlavním hrdinou sportovec, a to co se týče postavy, tak jejího představitele, hraje jej Vavřinec Hradilek, nejde o snímek sportovní, ale o film dobrodružný, romantický, o síle ducha, o morálních hodnotách, o přátelství, v němž ale budou prvky pískovcového horolezectví lidem přiblíženy.

Foto: DP FILM

vavřinec hradilek

„Procházel jsem různými obdobími. Jednu chvíli jsem si myslel, že to nedopadne, pak zase že to chci určitě dělat. Nevzal jsem to proto, že bych chtěl hrát ve filmu, to nebyla moje ambice. Ale velmi mě oslovil příběh Josky a taky vidina zážitků ve skalách při lezení. Je to sport, který člověk nemůže dělat sám, ale zároveň záleží jen na jeho schopnostech. Ten příběh je nejenom o Joskovi, ale i o jeho kamarádech,“ uvedl představitel Josky Hradilek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radůza ve Varech

Snímek vznikal padesát dnů a natáčely ho tři štáby, a tedy se na něm podíleli i tři režiséři, jmenovitě Daniel Krzywoň, Lordan Zafranovič a Peter Pálka. Autoři prozradili i jeho cenu - 40 miliónů korun.

Foto: DP FILM

vavřinec hradilek

Vedle Hradilka v něm hrají Vica Kerekes, Petr Šmíd, Miroslav Etzler, Jan Budař, Ondřej Havelka, Pavel Rimský, Simona Stašová a další.

Distribuční premiéru bude mít film 27. října.

Reklama

Související články

Radůza nahrála hudbu k filmu Tenkrát v ráji

Hudbu k novému českému filmu Tenkrát v ráji, který je dramatickým příběhem horolezce Josefa Smítka a jeho druhů, popravených nacisty v Terezíně, vytvořila...

Výběr článků

Načítám